fbpx

Táplálékok, amelyek segítenek „túlélni”

Egy asztalon táplálékok, amelyek segítenek "túlélni", lazac, brokkoli, paradicsom.

A cím egy kicsit drasztikusan hangzik, de nem az, hiszen a mindennapi életünkben folyamatosan jelen van a stressz, egyre rosszabbul alszunk és bizony az élethez kellő rugalmasságra van szükség, hogy testileg, érzelmileg, mentálisan és szellemileg is fittek maradjunk. Vannak olyan kiemelten egészséges táplálékok, amelyek segítenek nekünk alkalmazkodni az élet nyújtotta megpróbáltatásokhoz, és lehetővé teszik, hogy akkor is egészségesek maradjunk, ha a sorsunk kihívások elé állít bennünket. A cikkben ilyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat mutatunk be.

A sötét zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, rendkívül sok értékes tápanyagot tartalmaznak, hiszen gazdag forrásai az antioxidánsoknak, amelyek segítenek az immunrendszer fellendítésében és csökkentik a gyulladást. A következő vitaminok rendelkeznek leginkább antioxidáns hatással, például a C-, az E- és az A-vitamin. Ezek megnövelik az energiaszintet és kezelik a stresszt. A zöld leveles zöldségek ráadásul olyan fitonutrienseket is tartalmaznak, amelyek rákellenes hatásokkal rendelkeznek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A másik nagyszerű táplálék a sütőtök, amely gyulladáscsökkentő tápanyagokat tartalmaz. Gazdag forrása az A- és a C-vitaminnak, mindkettő kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer fellendítésében.

A gombák számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, olyan tápanyagokat, amelyek védelmet jelentenek az idegrendszer és az immunrendszer számára. Például D- és B-vitaminokat, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A gombák egyedülálló immunfokozó hatással is bírnak, illetve poliszacharidokat – például béta-glükánt – is tartalmaznak, amelyek szintén kiváló immunvédő hatásúak.

A lazac nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatásukról is ismeretesek. Különösen az EPA- és a DHA-tartalmuk van nagy hatással az agy és az idegrendszer fejlődésére, de a hangulatfokozó hatásuk is kiemelkedő. A lazac fehérjében is gazdag, amely támogatja a bélrendszer működését, de kiváló D-vitamin-forrás is egyben, ami hozzájárul az immunrendszer zavartalan működéséhez és az autoimmun betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

A brokkoli olyan tápláló anyagokat tartalmaz, amelyek a csontok egészségét biztosítják. Megtalálható benne a kalcium, a magnézium, a D- és a K-vitamin, de rostokban és olyan antioxidáns vitaminokban is bővelkedik, mint például C- és E-vitamin. Ez a közkedvelt zöldség gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaz, melyek  segítenek a testünk méregtelenítésében.

  1. Gabor Tatai

    Örülnék ha az ilyen definiciók mellett/helyett “A sötét zöld leveles zöldségek, mint például a spenót” egy “teljes” listát közölnének, ha ez nem titok.
    Pozitív válaszuknak elöre is örülök.
    Gábor

  2. Szuhay Péter

    Valahol gyermekkorban kell jól kezdeni. Ha a szülő nem elég ügyes, a gyermek felnőve “úgy marad”, hogy “én nem eszem a halat” vagy “én nem eszem a gombát”. Évtizedekig a kereskedelemben “a gomba” a termesztett csiperke volt, más nem létezett. Aztán jött a laska és hellyel közzel ma már felbukkan még 3-4 féle termesztett gomba. Csak akik maguk szedik, vagy rendszeresen látogatják a piacokat azok tudják mennyiféle és milyen különböző ízű (és eltérő elkészítési módú) gomba van még.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük