fbpx

Tartsunk heti egy böjtnapot!

Citromos, jeges víz, mellette citromkarikák.

A böjt azt jelenti, hogy nem eszünk semmit. A böjt tisztítja az elmét, gyógyít, és leolvasztja a kilókat. Normál esetben a böjt több napig tart, mert sok pozitív hatása csak hosszabb böjti időszak után jelentkezik. De tudta, hogy hetente egyetlen böjti nap is lenyűgöző hatásokkal járhat?

Miért olyan hatékony a böjt?

Aki böjtöl, az sokat iszik, de semmilyen szilárd táplálékot nem vesz magához. Többféle böjtölési módszer létezik, a lényege azonban mindegyiknek az, hogy megszabadítsuk a szervezetünket a lerakódott salakanyagoktól. A böjt napján/napjain tehát a szervezet kivezeti a mérgeket, megjavítja a hibás sejteket, a beteg szöveteket, és leépíti a fölösleges kilókat. Így a szervezet erős, tiszta és egészséges marad.

A heti egy böjtnapnak természetesen nagyon sok előnye van, ezekből hadd ragadjunk ki ötöt:

  1. A heti egy böjtnap méregtelenít

Gyakran nem is vagyunk tudatában, hogy milyen sok toxikus anyag vesz körül bennünket nap mint nap. Ezek öregítenek és beteggé tesznek. Szervezetünk folyamatosan próbálja ezeket a méreganyagokat újra kiválasztani, vagy legalább semlegesíteni. Gyakran azonban nem sikerül teljesen ez a napi méregtelenítés, és a salakanyagok egy része lerakódik a szövetekben. Minden nap eltárolódik egy kis bejutó toxin – egészen addig, amíg lehetőség adódik a méregtelenítésre. Egyeseknél ez sosem következik be, és a méreg- és salakanyag-felhalmozódás panaszokhoz vagy betegségekhez vezet. Másoknál a szervezet kihasználja az évi böjtöt vagy salaktalanító kúrát, hogy a lerakódott mérgeket kiválassza. Képzeljük el, mennyire áldásos lenne, ha szervezetünknek minden héten egy nap lenne lehetősége a méregtelenítésre és salaktalanításra!

  1. A heti egy böjtnap tisztítja az ízületeinket

A már említett salakanyagok sajnos nemcsak a vérkeringésben cirkulálnak, hanem lerakódnak a kevésbé jó vérkeringésű testtájakra – pl. az ízületekbe. Ezért a böjtnap észrevehető hatással lesz az ízületeinkre, a szervezetünk foglalkozni tud az ízületek regenerációjával és tisztításával. A lerakódások feloldódnak, és a porcok tehermentesülnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

  1. A heti egy böjtnap segít a fogyásban

Az ember egy egész nap spórol a kalóriákkal, és nem kell félnie a jojó-effektustól sem. Ez csak akkor lép fel, ha sok napig nagyon keveset eszünk, aztán hirtelen újra a szokásos módon táplálkozunk. A heti egy böjtnapot viszont nagyon könnyű betartani, mert tudjuk, hogy a következő napon megint ehetünk. Az egyetlen szabály: a többi napokon nem szabad többet enni a megszokottnál, hogy aztán „behozzuk” a böjtöt.

  1. Heti egy böjtnap cukorbetegségnél és szív-érrendszeri problémáknál?

Kutatók megállapították, hogy a rövid ideig tartó böjt javítja a vérnyomást, a vércukor- és inzulinszintet, sőt az inzulinérzékenységet is. Ezen kívül csökken a hasi zsírszövet és a koleszterinszint. A böjttel megelőzhetők azok a veszélyes komplikációk is, amelyek gyakran együtt járnak a 2-es típusú cukorbetegséggel.

  1. A heti egy böjtnap kitisztítja az elmét

Böjtnapunkon nem kell azon gondolkoznunk, hogy mit együnk, sem az ételek elkészítésével és az evéssel nem megy az időnk. E helyett teljesen kikapcsolhatunk, összeszedhetjük a gondolatainkat, és a valóban fontos dolgokkal foglalkozhatunk.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás

  1. 2-es típusú cukorbeteg vagyok, 4-szer inzulinozom magam naponta. Böjt esetén ki kell hagyni az adagolást, vagy nem? Milyen veszélyekkel járhat esetemben a böjt?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük