fbpx

Bázikus böjt az egészségért

Friss zöld saláta tetejére ejtenek apróra vágott metélőhagymát, a háttérben sárgarépa, édeskömény, paprika és retek.

A böjt önmagában nem vezet mindig a kívánt eredményre. A böjtkúrát gyakran megszakítják, mert kellemetlen mellékhatások lépnek fel. Ezen kívül sokan vannak, akik a böjtre nem alkalmasak valamilyen oknál fogva. Ezeknek az embereknek a bázikus böjt – esetleg egy enyhe béltisztítással egybekötve – lehet az optimális megoldás.

Kinek való a bázikus böjt?

A bázikus böjt alapvetően mindenkinek való. Bázikus böjtöt minden felnőtt végezhet egészségmegőrzés céljából. Különösen a krónikus betegek érik el a bázikus böjt révén szervezetük tehermentesítését és méregtelenítését. A bázikus böjt hete alatt a tápanyagbevitel kielégítő, és az anyagcserét sem terheljük túl.

Ki böjtöljön?

Sokan szenvednek lanyha bélműködéstől, amikor a belek nem ürülnek ki teljesen. Ez az idő folyamán lerakódásokhoz vezet a bélfalak mentén. De a hasmenésre hajlamos embereknél is lerakódások képződnek, amelyek összeragasztják a bélfalakat. Az egészségtelen táplálkozás, a túlzott mennyiségű élelmiszer, valamint a gyógyszerek szedése és a mozgáshiány felelősek ezért az állapotért. A rendszeres salaktalanítás ezért a mai korban fontosabb, mint valaha.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Bázikus böjt – a böjt más formája

Miközben a hagyományos böjtkúráknál teljesen le kell mondani a szilárd táplálékról, a bázikus böjtnél jóllakhatunk. Talán a böjtnek ez a formája egy lehetséges alternatíva lehet az Ön számára?

Teljes lemondás a savakról

A bázikus böjt során következetesen lemondunk az összes olyan élelmiszerről, amely a szervezetben savakat termel. Az elfogyasztott élelmiszerek következésképp lúgosító hatásúak, vagy legalábbis semlegesek. A savképző élelmiszerekről való teljes lemondás révén a lerakódott savas anyagcsere-melléktermékek feloldódnak és kiválasztódnak.

Krónikus betegségek a túlsavasodástól

Annak eldöntéséhez, hogy célszerű lenne-e egy bázikus böjtkúrát végeznünk, vizsgáljuk meg egészségi állapotunkat. Ha emésztési panaszoktól szenvedünk, pl. hasmenés, puffadás vagy székrekedés, ha bőrproblémáink, migrénünk vagy reumánk van, a bázikus böjt egy ideális rövid távú táplálkozási forma lehet számunkra.

 1. Kálmán László

  Nagy nehezen, de csak előjött, hogy mi a bázikus.
  A gyümölcsök és a zöldségek zöme bázikusan hat.A citromból készült limonádé kevés mézzel is csodálatos regelenként, akár éhgyomorra.
  z, hogy szervezetünket a savas ételmaradványok kellően elhagyják, e célból a tiszta vízes böjt a legalkalmasabb. Itt a víz, desztilált vagy reverz víz.

 2. Pelyák Zsuzsanna

  Melyek a savat termelő ételek, melyekről le kell mondani
  “összes olyan élelmiszerről, amely a szervezetben savakat termel. Az elfogyasztott élelmiszerek következésképp lúgosító hatásúak,”

 3. Szendrei Béla

  Igen,az nagyon jó lenne,ha kaphatnánk egy listát,a savas,illetve lúgositó élelmiszerekről.Köszönöm.

 4. Dr.Börcsök Vince

  Szerencsésebb lenne a “diéta” szót használni a böjt helyett ezekben az esetekben…

 5. Legyél vegetáriánus és egyél sok nyers zöldséget, gyümölcsöt , magvakat. 8 éve váltottam kíváncsiságból, a tapasztalatom kiválló. A savasan emésztő dolgok: hús, tojás, tejtermék, kávé, édes sütik.
  Akkor mit lehet enni?
  Hát ez az!
  Próbáld ki, és kitárul a világ.

 6. Nagyon tetszik ,csak jó lenne, ha tudnánk melyik élelmiszereket kell elhagyni.
  És mi az amit lehet enni.
  Köszönöm.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük