fbpx

Téli bőrszárazság és viszketés

Fiatal nő krémezi az arcát, egy arcrészlet többször kinagyítva, repedezett, száraz bőrrel.

Télen sokkal többen szenvednek valamilyen bőrproblémától, mint a nyári hónapokban. Ezért többnyire az időjárás a felelős, de természetesen más okok is meghúzódhatnak a téli bőrproblémák mögött. A hideg hónapokban többen keresik fel a bőrgyógyászt bőrproblémákkal, mint nyáron, amikor több napfény éri a bőrünket. A napfénynek gyógyító hatása is van, mint ahogyan a közreműködésével termelődött D-vitaminnak is. Mivel télen sokan lesznek D-vitamin-hiányosak, így többen is küzdenek valamilyen bőrproblémával.

Télen meglehetősen száraz a levegő, ez is oka lehet a kialakult bőrszárazságnak. Természetesen nem csak télen küzdhetünk bőrszárazsággal. Nyáron is fenyegethet ez a veszély bennünket, főleg ha sokat tartózkodunk az irodában, ahol egész nap még a légkondicionáló is megy. Mint ahogyan télen a fűtés, úgy nyáron a légkondicionáló is szárítja a szoba levegőjét.

Sokan azt hiszik, hogy ha naponta csak egyszer fürdenek vagy zuhanyoznak, az kevés. Pedig a bőrnek éppen elegendő a napi egyszeri tisztálkodás. Ha többször zuhanyozunk, akkor a bőr szárazzá és irritálttá is válhat. A sok zuhanyozás miatt a bőr pH-ja felborul, megszabadítjuk a természetes olajoktól, amelyeknek védő funkciója is van. A különféle kórokozóktól óvhat meg bennünket. Ha azonban kiszárad a bőr, akkor ez támadási felületet biztosít a gombáknak és a baktériumoknak, illetve nagy a felülfertőződés esélye és veszélye is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A tisztítószerekben, a tisztálkodó szerekben és a kozmetikumokban nagyon sok olyan vegyi anyag van, amelyek irritálják a bőrt. Az elmúlt évben folyamatosan mostuk a kezeinket, pedig ez akár még többet árthat, mint amennyit használ. Nagyon sokan szenvedtek az utóbbi hónapokban bőrbetegségtől, például ekcémától a folyamatos kézfertőtlenítés és kézmosás miatt. Fontos a higiénia, csak sajnos teljesen tönkreteszi a bőrbarriert, azaz a bőr védőrétegét, és ez az oka a bőrbetegségek fellángolásának.

A bőrproblémákat, a száraz bőrt az is okozhatja, hogy nem a megfelelő kozmetikumokat használjuk. Akinek száraz és érzékeny a bőre, mindenképpen olyan tisztálkodószereket használjon, amelyek csak kevés összetevőt tartalmaznak és nagyon fontos, hogy ezeknek a termékeknek magas legyen a hidratáló hatása is.

A bőrünk egyre vékonyabbá és szárazabbá válik, ahogy öregszünk. A nőknél a menopauza egy vízválasztó, sok nő ugyanis ilyenkor küzd leginkább valamilyen bőrproblémával.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük