fbpx

Testi és lelki változások az ötvenes években

Középkorú nő ül egy asztalnál arcát egyik tenyerébe temetve, másik kezével a kamera felé tart egy "help" feliratú papírt.

Idősebb, pontosabban 50 éves korunkban sok testi, mentális és lelki változás zajlik a szervezetünkben. Ebben az időszakban nagyon sok változáson megyünk keresztül, ugyanis csökken a memóriánk, a gondolkodásunk és az agyunk is hanyatlani kezd. Ezt azonban megakadályozhatjuk, ha egészségesen táplálkozunk. A mediterrán étkezés is nagyon hasznos lehet az agy működése szempontjából. A mediterrán étrend magába foglalja a zöldségeket, a gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonát, a halakat és az olívaolajat is.

A nőknek kicsit nehezebb a dolguk, hiszen a menopauza időszakában nagy változások zajlanak a női szervezetben. A hormonális változások hangulatingadozásokat okoznak. Ez ellen is lehet tenni, mégpedig a rendszeres testmozgással, aminek köztudottan hangulatfokozó ereje van.

Ebben az életkorban az immunrendszer működése és annak egészsége is veszélybe kerül, mivel már nem termel annyi fehérvérsejtet, ami viszont azért lényeges, mivel ezek a vérsejtek indítanak támadást a kórokozók, azaz a baktériumok és vírusok ellen, amelyek fertőzéseket és betegségeket okoznak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

50 éves kor fölött az emberek mintegy negyven százalékának van valamilyen hallásproblémája, halláskárosodása. Ebben sok minden szerepet játszik, ilyen például a genetika, az életkor, de egyes betegségek is okai lehetnek a hallásgondoknak, például a magas vérnyomás, a szívproblémák és a cukorbetegség.

50 éves korig a csontépítő folyamatok nagyon aktívak, majd 50 éves kort követően a csontbontó folyamatok kerülnek előtérbe. Ez azt jelenti, hogy a csontok egyre gyengébbek és törékenyebbek lesznek. Ez ellen is sokat tehetünk, például kalcium és D-vitamin-pótlással, súlyemeléssel és rengeteg sporttal.

50 éves kort követően az izmok is elkezdenek leépülni. Ennek ellensúlyozására is nagyon jó megoldás a rendszeres sportolás. Az izmok erősítése már csak azért is nagyon hasznos, mivel idősebb korban csökken az egyensúlyérzék, viszont nem lesznek ilyen gondjaink, ha erős izomzattal rendelkezünk.

Ebben az életkorban az ízületeinkkel is gondjaink lehetnek. Nagyon lényeges, hogy fogyasszunk rendszeresen vizet, mivel ha a test szomjazik, akkor az ízületi szövetekből vonja el a folyadékot.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük