fbpx

Tiltólistás ételek elalvás előtt

Sült burgonya dippel és ketchuppal.

Étkezés után legalább 2-3 óráig nem lenne szabad elaludni, ugyanis ha alvás előtt vacsorázunk, akkor szervezetünk az emésztéssel fog éjszaka foglalkozni és nem azzal, hogy a testünket és az agyunkat regenerálja, illetve kijavítsa az aznapi „hibákat”.

Léteznek olyan ételek, amelyeket este kifejezetten tiltólistára kellene tenni, mert nagyon megzavarják a nyugodt, pihentető alvást. Az egyik ilyen a sült burgonya és a zsíros ételek, amelyek emésztése nagyon sok időt vesz igénybe. Ha ilyen és ehhez hasonló ételeket vacsorázik, nem csoda, ha csak forgolódik az ágyában és nem tud elaludni.

A fűszeres, csípős ételeket is jobb elkerülni, mert nagyon irritálják a gyomrot, és ez elősegíti a gyomorégés kialakulását, ami szintén nem biztosítja a pihentető alvást. A fűszeres ételek elősegítik a hisztamin felszabadulását, ami aztán éberséget biztosít, márpedig éjszaka a legkevésbé arra van szükségünk, hogy éberek legyünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hozzáértők szerint esténként megengedett ugyan 1-1,5 dl vörösbor, de ennél több már megzavarja a szervezetet, hiszen a májra ezzel feladat hárul, próbálja a szervezetből kiszűrni a méreganyagokat, ez pedig a szívre is terhet ró, megemeli a vérnyomást, így pedig nem olyan könnyű elaludni.

A csokoládéfogyasztás is tilos lefekvés előtt, hiszen koffeint tartalmaz, ami felpörget, és ez szintén nem segít az elalvásban.

A vízfogyasztás nagyon egészséges, azonban éjszakára ebből sem jó sokat inni, hiszen a folyamatos fürdőszobába járkálás is megnehezíti az elalvást, sőt meg is szakíthatja az alvás ritmusát. Inkább igyon napközben elosztva elegendő folyadékot, minthogy este akarja azt bepótolni.

Mint ahogyan a csokoládé, úgy a kávé is koffeint tartalmaz, így kávét se igyon már délután 2-3 óra után. Ha mégis nagyon megkívánja késő délután a kávét, akkor fogyasszon el egy csésze koffeinmentes gabonakávét, ami egy nagyon egészséges kávéalternatíva.

A sportolók rendszeresen fogyasztanak olyan turmixitalokat, amelyek tartalmazhatnak koffeint. Ha Ön is fogyaszt edzés után ilyen italt, mindig nézze meg az összetevők listájában, hogy az tartalmaz-e koffeint.

 1. Háncs Lajosné

  Talán,/ nem viccelek;/nincs olyan kevés alvó, mint én.
  A mai alvásom;12ó ig egy hunyást nem aludtam.
  Le se feküdtem. majd ,hajnal 3 ó végre elaludtam.,
  de 4ó.már kipattant a szemem,mint aki végig aludta
  az éjszakát. majd 5 ó megint aludtam 1 órát.
  HASONLÓ MINDEN NAPOM.

  1. Siposné Csik Anna

   Javaslom a Biblia olvasását az első oldaltól kezdve. Fiatal koromban volt egy időszakom, amikor nem tudtam aludni, de ezzel a módszerrel soha nem jutottam el a 3. oldalig.

 2. Szemők Ilona

  No én jártam így, tegnap óta, egész éjjel nem tudtam aludni,noha nem is vacsoráztam. Könnyű ebéd volt, igaz, lehet hogy a palacsinta 3 db, majd később 2 megártott a szervezetemnek, nem igazán eszem általában sokat. Hajnal 4.00 kor sikerült aludnom,talán az időjárás is közrejátszik, nem tudom!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük