fbpx

Tüdőegészséget támogató táplálékok – 1. rész

Faasztalon fa vágódeszkán cékla szeletelve, mellette egész céklák.

A tüdő egészségét sok minden veszélyeztetheti, ilyen például a levegő szennyezettsége, a dohányzás és a gyulladást generáló élelmiszerek. Léteznek azonban olyan zöldségek és egyéb táplálékok, amelyek csökkenteni tudják a gyulladást és nagy hasznunkra lehetnek a tüdő egészségének fenntartása szempontjából.

Az egyik ilyen táplálék nem más, mint a cékla, amelyben a tüdő egészségét optimalizálni képes vegyületek találhatók. A cékla ugyanis nitrátokat tartalmaz, amelyek segítenek az erek ellazításában, csökkentik a vérnyomást és növelni tudják a tüdő oxigénfelvételét. A cékla a fizikai teljesítményt is képes fokozni, illetve a tüdőfunkciót is javítja azoknál a személyeknél is, akik valamilyen tüdőbetegségben szenvednek. Ezen kívül a cékla olyan egyéb tápanyagokat is tartalmaz, amelyek szintén a tüdő egészségét szolgálják, például ilyen a C-vitamin, a kálium, a magnézium és a karotinoidok, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek.

Az alma rendszeres fogyasztása szintén jobb tüdőműködést eredményez. Ha valaki dohányzik, de rendszeresen fogyaszt almát, akkor a tüdőfunkció csökkenése csak lassan következik be. Tanulmányok arról számoltak be, hogy az alma rendszeres fogyasztása csökkenti a tüdőrák és az asztma kialakulásának az esélyét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az áfonya nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz, amelyek javítják a tüdő egészségét és annak funkcióit. Az áfonya gazdag forrása az antiociánoknak, amelyek védelmet jelenthetnek a tüdőszövetek számára a károsodásokkal szemben.

A zöld tea is nagyon hasznos a tüdő egészségének fenntartása szempontjából. Nagy mennyiségben tartalmaz egy katekin nevű vegyületet, amely nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Az olívaolaj szintén nagyon hatásos lehet a légzőszervi megbetegedések megelőzésében. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy az olívaolaj nagyon hatékony lehet akár még az asztma kialakulása ellen is. Nagy mennyiségben tartalmaz gyulladáscsökkentő antioxidánsokat, ilyenek például a polifenolok és az E-vitamin, amelyek szintén aktívan hozzájárulnak a tüdő egészségének fenntartásához. Kutatások igazolják, hogy az olívaolaj nagyon hasznos lehet asztmában és COPD-ben szenvedő betegek, illetve dohányosok esetében, mivel javítani tudja a tüdő funkcióit.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük