fbpx

Van összefüggés a szívbetegség és a cukorbetegség között?

Fekete felületen egy halom kristálycukor, melynek közepén egy szív alakú helyet hagytak, ahová egy piros fa szívecskét állított.

A cukorbetegség gyakori szövődménye a szívbetegség kialakulása. Sajnos ez a két krónikus betegség jelentősen megnöveli a halálozási kockázatokat. A cukorbetegség egy krónikus betegség, amelyet a magas vércukorszint jellemez. A vérben a megemelkedett glükózszint artériás károsodást okoz, mivel az artériák merevvé és keménnyé válnak, ezt nevezzük érelmeszesedésnek. A magas vércukorszint plakk-képződést okoz és a cukorbetegség gyakran együtt jár a magas koleszterinszinttel is. Az artériák beszűkülése megakadályozza, hogy elegendő oxigén jusson a szívhez és az agyhoz, ez az állapot pedig szívrohamot és stroke-ot okozhat.

A cukorbetegség és a szívbetegség együttes kialakulásának több kockázati tényezője is van. Az egyik ilyen a családi halmozódás. Ha a családban előfordult szívbetegség vagy cukorbetegség, akkor van esély arra, hogy nálunk is ki fognak alakulni ezek a betegségek.

Az LDL-koleszterin-szint is meghatározhatja a szívbetegségek kialakulását, éppen ezért ügyeljünk arra, hogy a normál tartományban maradjon.

A dohányzás az erek szűkületét okozza és ezáltal csökken a véráramlás a szívbe és az agyba. Akik dohányoznak és mellette még cukorbetegek is, exponenciálisan növelik a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy másik jelentős kockázati tényezője a cukorbetegség és a szívbetegség közötti kapcsolatnak a magas vérnyomás. Minél magasabb a vérnyomás szintje, annál nagyobb az esély a szívroham kialakulására.

Az elhízás és a magas vérnyomás között is szoros kapcsolat van. Még ha valaki sovány is, de hasra hízik, azaz sok zsír rakódik le a hasán, akkor is fokozottan ki van téve a szívbetegségek kialakulásának.

Az ülő életmód és a cukorbetegség az egyik legrosszabb kombináció, hiszen ez a kettős is fokozza a szívbetegségek kialakulásának a kockázatait.

Az életkor is meghatározó: ha valaki cukorbeteg, az életkor előrehaladtával sajnos esélye lesz a szívproblémák kialakulására.

A zsírokban, a feldogozott élelmiszerekben gazdag étkezés is megnöveli mind a cukorbetegség, mind pedig a szívbetegség kialakulásának a kockázatait.

A cukorbetegek negatívan reagálnak a stresszre, a szorongás miatt viszont még jobban megemelkedik a vércukorszintjük. A stressz viszont növeli a szívproblémák kockázatait.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Nagyon rossz látni a metrón vagy a villamoson a túlsúlyos anyukát és túlsúlyos gyermekét, akik még eszegetnek valamit azalatt a néhány megálló alatt is. Nincs bátorságom megszólítani a felsőtagozatos gyereket, hogy vigyázz öcsi, lehet, hogy nem éred meg a nyugdíkorhatárt. Még üzlet kirakatba kitett hirdetést is láttam a csinos, de túlsúlyos ingatlanos hölgy arcképével. Nem szabadna, hogy elfogadott, sőt követendő legyen a túlsúly! Nekem csak 3-4 kg-ot kellene fogynom, de tudom, hogy picit így is a rossz oldalon állok 24,8-as BMI-vel.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük