fbpx

Védi a szív egészségét és gyulladást csökkent – lenmag

Faasztalon kis barna lenvászon abroszon lenmag szív alakban kirakva, mellette kis üveg lenmagolaj.

A lenmag gazdag forrása a lignánoknak, amelyek erős antioxidáns és rákellenes hatással rendelkeznek. A lignánoknak nagy szerepük van a magas koleszterinszint csökkentésében, illetve mérséklik a magas vérnyomást és az érelmeszesedés kockázati tényezőit is.

A lenmag a rákellenes hatásait a nagy mennyiségű omega-3-zsírsav-tartalmának is köszönheti. A lenmag rendszeres fogyasztása olyan betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre, mint például a mellrák.

A szívbetegségek leggyakoribb kockázati tényezői közé sorolhatjuk például a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és az érelmeszesedést is. Ez utóbbi gyakran okoz szívrohamot és szerepet játszik a stroke kialakulásában is. A lenmag rendszeres fogyasztása lassíthatja az érelmeszesedési folyamatok előrehaladását, illetve akár vissza is fordíthatja ezeket a folyamatokat. Éppen ezért azoknak mindenképpen javasolt a fogyasztása, akik szív- és érrendszeri rizikócsoportba tartoznak.

Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása csökkentheti a depresszió tüneteit is. Mindemellett az omega-3 zsírsavak megnövelik a tanulási képességet, jó hatással vannak a memóriára és az agyi teljesítményre is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lenmagban található lignánok és omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást. Ez a hatás fokozódik, ha valaki ízületi gyulladásban szenved vagy lupusz, illetve Raynaud-kór nevű betegsége van.

A CRP-érték nem más, mint a szervezetben egy gyulladást jelző marker. A lenmag rendszeres fogyasztása ezt a gyulladásimarker-szintet is csökkenteni tudja.

A lenmag antioxidáns hatással is rendelkezik, éppen ezért szerepe lehet a vércukorszint szabályozásában is. Ezzel a hatással pedig jelentősen késleltethető a 2-es típusú cukorbetegség progressziója is.

A lenmag nagy mennyiségben tartalmaz fitoösztrogéneket, éppen ezért sokan attól tartanak, hogy növelheti a szervezetben az ösztrogénszintet. Azonban egyes feltételezések szerint ez az állítás nem valós, hiszen a lenmag elsősorban kiegyensúlyozza ennek a hormonnak a szintjét. Azaz alacsony szint esetén megnöveli az ösztrogénszintet, míg magas szint esetén csökkenti az ösztrogén mennyiségét a szervezetben. Hormonfüggő daganatban szenvedő egyének azonban mindenképpen kérjék ki az orvosuk tanácsát a lenmag fogyasztásával kapcsolatban.

  1. Mázás Sándorné

    Köszönöm szépen ezt az értékes információt!
    Számomra ez most éppen aktuális!

  2. Kecskés Anikó

    Sok szempontból hasznosak ezek a jó tanácsok, még akkor is ha nem mindenki követi. Az tény, hogy már az olvasás is hasznos , mert valami csak megmarad az agyunkban, de ha még gondolkodóba is ejt valamelyik , már megdolgoztatta az agyunkat .Így nyolcvan körül ez is nagyon sokat ér!Köszönjük!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük