fbpx

Vitaminok és ásványi anyagok Crohn-betegek számára

Színes vitaminok és étrend-kiegészítők egymáson.

A Crohn-betegség egy komoly betegség, hiszen károsodik az emésztőrendszer. Azonban egy New Yorkban élő professzor – Arthur DeCross – szerint van megoldás, hiszen a megfelelő diéta és vitaminok lehetővé teszik, hogy az ebben a betegségben szenvedő emberek is teljes életet éljenek. A legtöbb esetben azért is romlik ezeknek a betegeknek az állapota, és azért nem képesek a normális életre, mivel szervezetük hiányt szenved az értékes vitaminokból és ásványi anyagokból.

Ez a betegség bélvérzést is okozhat, ahol a vérveszteség akár még vérszegénnyé is teheti a beteget. A vérszegénység klasszikus tünetei közé tartozik a fáradtság, a fejfájás és a sápadt bőrszín. A laborvizsgálat fényt szokott deríteni erre a problémára. Az amerikai Crohn és Colitis Alapítvány ebben az esetben naponta háromszori vaspótlást javasol.

Ez a betegség gyakran tesz kárt a vékonybél harmadik szakaszában, azaz a csípőbélben (ileum), amelynek a B12-vitamin felszívódásában van kitüntetett szerepe. Ennek a vitaminnak a hiánya gyakran okoz gyengeséget, fáradtságot és vérszegénységet. Drasztikus esetben idegrendszeri károsodás és végtagzsibbadás is felléphet. Ha valaki B12-vitamin-hiányban szenved, azt mindenképpen pótolni szükséges.

A Crohn-betegek szervezete gyakran a kalciumot sem tudja hasznosítani. Hiszen kalcium elsősorban a tejtermékekben található, viszont az ebben a betegségben szenvedők nagyon gyakran laktózintoleranciában szenvednek. Kalciumhiányt a különböző szteroidok is okozhatnak, de a hiányállapot a szervezetben kialakuló gyulladásért is felelőssé tehető. Ez viszont jelentősen megnöveli a korai oszteoporózis kialakulásának a kockázatát. A Crohn-betegeknek ezért a kalcium- és a D-vitamin-bevitelről is gondoskodniuk kell, hogy a csontjaik egészségesek és erősek maradjanak.

Sajnos a Crohn-betegség sok esetben hasmenéssel jár együtt, ami magnézium- és káliumhiányt is előidézhet. Pedig erre a két ásványi anyagra nagy szükségünk van. Többek között azért, hogy a szívünk, a vesénk és az izmaink megfelelően működjenek. Hiányukban állandó idegeskedés, émelygés, izomgörcsök, hányinger, hányás és idegrendszeri panaszok keseríthetik meg a betegségben szenvedők életét.

A folyamatos hasmenés cinkhiányt is eredményezhet. Azonban ez egy ördögi kört alakít ki, ugyanis ha nincs elegendő cink a szervezetükben, akkor a hasmenésnek sohasem szakad vége. Egy 2011-ben végzett tanulmány szerint a gyerekek ilyen szempontból nagyobb veszélynek vannak kitéve, ezért esetükben mindenképpen pótolni szükséges ezt az ásványi anyagot. Hiányában étvágytalanság alakulhat ki, és ez gátja lehet a fejlődő szervezet növekedésének.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az A-vitamin felszívódását és hasznosulását gátolhatja a csípőbél hiánya vagy annak károsodása. Ebben a bélszakaszban ugyanis előszeretettel telepszenek meg olyan baktériumok, amelyek szinte táplálékként tekintenek erre a vitaminra.

A Crohn-betegek körülbelül 70%-a D-vitamin-hiányban szenved, amely csontfájdalmat és gyenge izomzatot eredményez. D-vitamint nem könnyű a táplálékokkal pótolni, viszont a napfény erre egy kiváló megoldás. Dr. DeCross szerint minden Crohn-betegségben szenvedő betegnek évente legalább egyszer laborvizsgálatra kellene mennie, és ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetükben, akkor gondoskodni kellene annak pótlásáról.

A Crohn-betegek számára az E-vitamin is egy nagyon fontos vitamin, amely antioxidáns hatással rendelkezik. E-vitamin források: magvak, diófélék, zöld leveles zöldségek és növényi olajok.

Csakúgy, mint a fentebb felsorolt vitaminok, a K-vitamin is elengedhetetlen a Crohn- betegségben szenvedők számára. Erre a vitaminra a véralvadáshoz és a csontok egészsége miatt van szükségük. Ez a vitamin megtalálható a zöld leveles zöldségekben, a halban, a májban, a húsfélékben és a tojásban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük