Wokban pirítanak apróra vágott zöldségeket.

A wokban történő főzés egyre népszerűbbé válik Európában, és nem minden ok nélkül. A főzésnek ez a módja gyorsan megy, és a speciális elkészítési módszer miatt nagyon egészséges. Az apróra vágott zöldség-, hús- és haldaraboktól kezdve mindent lehetséges elkészíteni benne.

Története

A wokot, ezt a bizonyára legrafináltabb univerzális főzőedényt Kínában találták fel nagyon régen, aztán Kelet-Ázsiából hozzánk is megtalálta az utat. Eredetileg az íves aljú vas serpenyőt nyílt tűzön használták.

Forma, funkció és ápolás

Normál esetben az alja teljesen gömbölyű, nem lapos, mint pl. a serpenyőké. Kerek formája miatt azonban az eredeti wok nem áll meg egyszerűen az elektromos tűzhelyen, hanem szükség van egy fém állványra, amelyre a wokot állítjuk. Ezért ma a legtöbb wok alját laposra alakítják ki, igazodva a modern elektromos és gáztűzhelyekhez.

A wok legmélyebb pontjának környékén az edény nagyon forróvá válik, és ez így jó, mert a wokkal történő főzésnek nagyon gyorsan kell mennie, és ehhez magas hőmérséklet szükséges. Felfelé azonban a hőmérséklet gyorsan csökken. Ide, a wok pereméhez húzhatjuk azokat az összetevőket, amelyek már megsültek, hogy itt melegen tartsuk, és később összekeverjük a még készülő többi hozzávalóval.

A vasból készült wokot az első használat előtt alaposan tisztítsuk meg forró vízben mosogatószerrel, töröljük szárazra, és egy olajjal átitatott papírtörlővel töröljük át, hogy ne rozsdásodjon. Főzés után a wokot áztassuk be mosogatószeres forró vízbe. Az ételmaradékokat egy kefével vagy szivaccsal oldjuk le róla. Jól töröljük szárazra, és a belső felületét olajozzuk be, hogy a pórusok záródjanak. A bevonatos és az acélból készült edényeket könnyebb kezelni, itt elegendő a mosogatás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Előkészületek

A wokkal való főzés két legfontosabb pontja a jó olaj vagy zsír és a megfelelő hőmérséklet. A kezeletlen olajok, a kókuszzsír vagy a ghee különösen alkalmasak, mert semleges ízűek és bírják a magas hőt. De az enyhén dióízű szezámolaj is ideális a wokban készült ételekhez. Először azokat a hozzávalókat tegyük a forró zsiradékba, amelyek hosszabb főzési időt igényelnek. A woknak elég forrónak kell lennie, hogy a hozzávalók felülete gyorsan lezáródjon, és ne lépjen ki folyadék. Ehhez a wokot először üresen forrósítjuk fel. Csak ezután tegyük bele a megfelelő olajat, és hevítsük fel azt is.

Főzési technikák a wokkal

A wokban lehet főzni, párolni, kevés vagy bő olajban sütni, pirítani, gőzölni. Legáltalánosabb, hogy kevés olajban hirtelen sütik meg benne az apróra vágott zöldségeket, húsokat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*