Mosolygós idős emberek nyújtógyakorlatokat végeznek egy tornateremben.

Az idősebb személyeknek is szükségük van a rendszeres testmozgásra, hiszen minden életkorban megmutatkoznak a testedzés pozitív hatásai. Az érettebb korban végzett gyakorlatok és különféle mozgásformák többek között segítenek fenntartani az izomtömeget, támogatják a szív egészségét, és még az egyensúlyt is fejlesztik. Most lássuk, mi az a 4 sport vagy mozgásforma, melyek idősebbeknek is bátran javasolhatók. Természetesen mielőtt bárki sportolni kezdene, mindképpen egyeztessen kezelőorvosával.

A súlyzóval végzett gyakorlatokat erősítő edzésnek is nevezzük, hiszen segítségükkel javíthatjuk az erőnlétet. Ez a mozgás jó hatással van a csontok egészségére, fejleszti az egyensúlyt, és az izomtömeg növelésében is szerepet játszik. További pozitívuma, hogy mérséklődhetnek az olyan krónikus betegségek által kiváltott tünetek, mint például az ízületi gyulladás, a hátfájás, a szívbetegség, a depresszió vagy a cukorbetegség.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rendszeres úszás csodálatos hatással van az ízületekre. Kutatások igazolják, hogy az úszás csökkenti a szívbetegség és a stroke kialakulásának a kockázatát, emellett a stressz szintjét is mérsékli, sőt még a hangulatot is javíthatja. Az úszás minden izomcsoportot megmozgat, és ha még társaságra is találnak az uszodában, a lélekre is pozitív hatással lesz ez az időtöltés.

A tánc nemcsak kellemes program, hanem pozitívan hat az agy működésére. Kutatások szerint hozzájárul a kognitív funkciók hanyatlásának mérsékléséhez, így csökkentve a demencia kialakulásának kockázatát.

A tánc további előnye, hogy erősíti a szociális kapcsolatokat, ezzel párhuzamosan csökkenhet a szorongás és javulhat a hangulat. Emellett persze a fizikai egészségre is jó hatással van, hiszen a rendszeresen végzett táncgyakorlatok jót tesznek a szívnek, a tüdőnek, az izmoknak, és természetesen az ízületeknek is.

A sétának is számtalan egészségügyi előnye van, többek között hozzájárul a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez, sőt mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

A rendszeres séta fokozza az immunrendszer működését, javítja a hangulatot, és az ízületekre is pozitívan hat. Sétálhatunk egyedül, de sokkal kellemesebb, ha mások társaságában tesszük, így menet közben még a szorongás is oldódhat.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

  1. Panyik-Tóth Istvánné

    Kimaradt a nordic walking! Csak jó lenne, ha itt Gyömrőn is lenne egy kis csapat hozzá!

  2. Móricz Sándor

    Evezőpad ajánlott?

    • Hogy milyen mozgásforma ajánlott idősebb korban, az több mindentől függ, pl. edzettségi szinttől, egészségi állapottól. Érdemes orvosával konzultálnia erről, aki ismeri a betegségeit.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*