Női nyitott tenyérben többféle színes gyógyszer, kapszula.

Ha egészségesen étkezünk, télen sem szükséges sok gondot fordítanunk a táplálékkiegészítőkre. A legtöbb esetben azonban ekkor is szükség van egy vitaminra, amelyet – legalább télen – táplálékkiegészítő révén magunkhoz kellene vennünk. Ha a táplálkozásunk nem mindig egészséges, akkor viszont legalább 4 további tápanyagcsoport javasolt, amelyeket jó minőségű és természetes étrend-kiegészítők által vigyünk be szervezetünkbe.

Télen zöldség helyett pirula?

Egy egészséges, többnyire bázikus, friss és hazai összetevőkből álló étrend bőségesen ellátja a szervezetet tápanyagokkal. Sokan azonban nem szeretnének minden nap tökéletes táplálkozásról gondoskodni, főleg télen, amikor a hideg meghozza a kedvet az édes és kiadós ételekre. Mások nem szeretik annyira a zöldségeket, vagy úgy gondolják, nincs idejük az elkészítésükre. Ezekben az esetekben a táplálékkiegészítők valóban fontos és nélkülözhetetlen kiegészítései a napi étrendnek. Vannak azonban olyan vitaminok is, melyeket tényleg mindenkinek étrend-kiegészítő formájában kellene szednie – akár egészségesen táplálkozik, akár nem, egyszerűen azért, mert nem lehetséges ezeknek a tápanyagoknak a szükségletét a táplálékkal fedezni.

1. Télen kötelező a D-vitamin

D-vitamint például télen mindenkinek szednie kellene – legalábbis ha a mérsékelt égövben él, a belsőségeket nem szereti, és télen nem utazik rendszeresen a hegyekbe vagy a Földközi-tengerhez. Ilyenkor kevés a napfény, a szokásos élelmiszereknek pedig túl alacsony a D-vitamin-tartalma ahhoz, hogy a szükségletet fedezhesse. Ezen még a legegészségesebb táplálkozás sem segít.

2. D3-vitamin K2-vitaminnal kombinálva

Olyan D-vitamin-készítményt válasszunk, amely K2-vitaminnal van kombinálva. A K2-vitamin nem tipikusan téli vitamin, egész évben szükségünk van rá. Mivel azonban a D3-vitaminnal együtt biztosítja a csontok egészségét, és ugyanakkor tisztán és a lerakódásoktól szabadon tartja az ereket, a két vitamint együtt szedjük be. A K2-vitamin tehát az egészséges szív- és érrendszer vitaminja – és mint ilyen, nem csak télen van rá szükségünk.

3. C-vitamin

C-vitaminhoz könnyen hozzájuthatunk gyümölcsökből, salátákból és zöldségekből. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy elegendő C-vitamint veszünk-e magunkhoz, akkor válasszunk egy természetes C-vitamin-készítményt. A tiszta aszkorbinsavval ellentétben csak ezekben van jelen minden kísérő anyag, amely a szervezet számára megkönnyíti a C-vitamin tökéletes hasznosítását.

4. Ásványi anyagok kelát formában

Szervezetünk télen az ásványi anyagoknak és a nyomelemeknek (pl. magnézium, szelén, cink és vas) is örül. A hagyományos tablettákkal vagy pezsgőtablettákkal azonban nemritkán valóságos baklövést követünk el. Ezekben gyakran csak nehezen hasznosítható ásványi anyagok és nyomelemek találhatók, amelyek talán segítenek a lelkiismeretünket megnyugtatni, de biztosan nem segítenek elérni a tulajdonképpeni célt, azaz a szervezetet megóvni a hiánytól. A kelátos (szerves) ásványi anyagoknak ellenben a legnagyobb a biohasznosulása, megkerülik a szokásos felszívódási utakat, és szerves formájukban – aminosavakhoz kötötten – könnyen felszívódnak és hasznosulnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

5. Zöld leveles zöldségek – ha nem frissen, akkor por formájában

Zöld leveles zöldségeket télen még ritkábban fogyasztunk, mint nyáron. Pedig a benne lévő szekunder növényi anyagokra, az antioxidánsokra, a keserűanyagokra, a magnéziumra, a béta-karotinra és a klorofillre most télen sürgősen szüksége lenne az immunrendszerünknek és a teljesítőképességünknek. Ha frissen nem állnak a rendelkezésünkre ezek a zöldségek, forduljunk a porított étrend-kiegészítőkhöz.

Soha ne feledjük azonban, hogy a természetes táplálékkiegészítők segítenek ugyan a vitamin- és az ásványianyag-szint emelésében, de csak kiegészítik az egészséges táplálkozást, és nem helyettesítik azt!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*