fbpx

Magnéziumrablók

Csokoládés krémmel töltött torta egyik szeletkéje, a tetején porcukor és friss ribizli.

Egy felnőtt ember átlagos napi szükségletét magnéziumból 375 mg-ban határozták meg. Bizonyos életszakaszokban és időskorban azonban valamivel többet használunk fel. Mivel a férfiak nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, magnéziumból is többet használnak el, főleg ha sportolnak. A magnézium felhasználására azonban az életkor, a testtömeg és nagymértékben a táplálkozás is hatással van.

Több tényező játszik itt szerepet: először is az elfogyasztott élelmiszerek cukortartalma döntő. Minél több cukrosat fogyasztunk, annál kevesebb magnézium áll a szervezet rendelkezésére a cukoranyagcserén kívül másra. Másodszor: a stressz leépíti a magnéziumtartalékot. Magnéziumrablóként jön szóba tehát a cukor és a stressz, de a só és az alkohol is. Ezen kívül a foszfortartalmú kóla és más dehidratáló italok is „magnéziumgyilkosként” ismertek. Ha az ilyen élelmiszerek fokozott fogyasztását kombináljuk csökkent magnéziumbevitellel tápanyagban szegény ételek fogyasztása révén, a következményeket előbb vagy utóbb észre fogjuk venni. A magnézium magas felhasználása és túl alacsony bevitele folyamatosan negatív mérleget eredményez.

Az, hogy ennek ellenére a magnéziummal kapcsolatban nem tapasztalhatók dramatikus hatások a lakosságban, talán csak a táplálékkiegészítő-iparnak köszönhető. A készítményeknél azonban legtöbbször nem veszik figyelembe, hogy a magnézium megfelelő mennyiségű kalcium nélkül egyáltalán nem képes hatni. A tudósok máris látens magnézium- és tápanyaghiányról beszélnek. Ez biztos, hogy még rosszabbodni fog, mivel az élelmiszerek egyre erősebb feldolgozásra és „finomításra” kerülnek. Már most is tudjuk, hogy a készételek, a mélyhűtött ételek és a gyorsételek a magnézium szükséges napi mennyiségét 25%-kal csökkentik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szervezetben körülbelül 25 gramm magnéziumot tárolunk. Ezzel szemben mintegy 1 kg kalciumtartalékot hordozunk magunkkal, például a csontokban és a fogakban megkötve. A szervezet ebből a forrásból szolgálja ki magát, ha szintetikus magnéziumot veszünk fel táplálékkiegészítőként, amelyhez nem adtak hozzá megfelelő mennyiségű kalciumot. A természetes magnéziumforrások tartalmaznak minden egyéb tápanyagot és ásványi anyagot is.

A zöldségeket, dióféléket, teljes kiőrlésű termékeket, tejtermékeket, szárnyasokat, halat és burgonyát tartalmazó kiegyensúlyozott táplálkozás ellátja a szervezetet a szükséges magnéziummal, ahogy kalciummal, C-vitaminnal, vassal és egyéb tápanyagokkal is. Ha egy ilyen táplálkozást magnéziumtartalmú ásványvízzel egészítünk ki, a stressz, a felszívódási zavarok, a gyomor-bélhurut, a nyári hőség, a dehidratáló italok vagy alkalmanként egy darab sütemény is kevésbé fogja megviselni szervezetünket.

  1. Lovászi Sándorné Eszter

    Szép jó estét! Nagyon érdekes ez a cikk. Sok mindenre rá világított,ezt nagyon szépen köszönöm.Kérdésem::A savanyított zöldségekben is megmarad a magnézium? Köszönöm a válaszát.

  2. Fülöp Ádám

    Nem hasznosul a magnézium kálcim nélkül, de nem feltétlenül kell a készítménynek káciumot tartalmaznia a felszívódáshoz, ugyanis a szervezetnől pótolja. Egyébként a mai kutatások azt támasztják alá, hogy a kálciumbevitelünket nem is kellene növlnünk, ugyanis beviszünk eleget a táplálkozással, viszont a kálcium nem megfelelő mennyiségű K2 vitamin hiányában nem a csontokba és a mgefelelő helyre kerül a szervezetben, hanem az érfalakra rakódik le. Mielőtt félretájékoztatnának mindenkit kérem javítsák a cikket!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük