D-vitamin kapszulák egy nagy fakanálban.

A D-vitamin hihetetlenül fontos számos egészségügyi funkcióhoz, beleértve a csontok és izmok egészségét, de az immunrendszer normális működéséhez is erre a vitaminra van szükségünk. Amennyiben D-vitamin-hiányban szenvedünk, sok-sok egészségügyi gonddal és betegséggel kell megküzdenünk.

Ahhoz, hogy izmaink egészségesen működjenek, D-vitaminra is szükségük van. Amennyiben csak kevés D-vitaminhoz jut hozzá a szervezetünk, az izmaink elgyengülhetnek, de akár még fájhatnak is. Ez a fájdalom az enyhétől egészen a súlyosabb formáig változhat, és ha a hiányosságot nem korrigálják, akkor ez az állapot idővel rosszabbodhat is.

Amennyiben magas a vérnyomásunk, úgy fejfájást és szédülést is tapasztalhatunk. Ezek a panaszok akkor is kialakulhatnak, ha D-vitamin-hiányban szenvedünk. A magas vérnyomást „csendes gyilkosnak” is nevezik, mert sok esetben csak későn jelentkeznek a tünetei, amely szimptómák stroke-hoz vagy szívinfarktushoz is vezethetnek.

Amennyiben gyakran küzd húgyúti fertőzésekkel vagy légzőszervi problémákkal, akkor minden valószínűség szerint az immunrendszere van legyengülve. Ennek oka lehet a D-vitamin-hiány, amely pedig az immunrendszer megfelelő és egészséges működéséhez elengedhetetlen. Kutatások igazolják, hogy legfőképpen a gyermekeket és az idősebb személyeket veszélyezteti a megfázás és az influenza a téli hónapokban. Viszont a D-vitamin pótlása jelentősen lecsökkenti ezen betegségek esélyét, ha gondoskodunk szervezetünk D-vitamin-szükségletének kielégítéséről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatók kapcsolatot találtak a D-vitamin-hiány és a különféle emésztési problémák, illetve emésztőszervrendszeri megbetegedések között. Azoknál a személyeknél gyakrabban alakul ki például cöliákia, IBD, gyomorégés vagy éppen székrekedés, akiknek a szervezetében kimutatták ennek a vitaminnak a hiányát.

Egyes feltételezések szerint a D-vitamin hiányának egyik kísérő jelensége a túlzott izzadás is lehet. Ha nincs oka a túlzott verejtékezésnek, vagyis nem tartózkodott sokat a napon, nem lázas vagy nem végzett megerőltető testmozgást, akkor lehet, hogy egész egyszerűen csak D-vitamin-hiánya van.

A D-vitamin-hiánynak az egyik komoly tünete a depresszió. Viszont jó hír, hogy a D-vitamin szintjének helyreállítását követően a szomorú és lehangolt lelkiállapotnak is hamarosan vége szakad.

Néhány egyszerű életmódbeli változással gondoskodhatunk arról, hogy szervezetünkben megfelelő legyen a D-vitamin-szint. Fogyasszon D-vitaminban gazdag ételeket, mint például tengeri és édesvízi halakat, tejet, tejtermékeket, belsőségeket és tojássárgáját.

Napfény hatására szintén termelődik D-vitamin a szervezetünkben, így érdemes naponta legalább 15-20 percet a friss levegőn, pontosabban a napon tartózkodni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*