fbpx

A ballasztanyagok csökkentik a szívinfarktus utáni halálozási rizikót

Pékségben egy mosolygós eladó egy teljes kiőrlésű kenyér szeletkéjét tartja a kezében, melyből kivágtak egy szív alakot.

Ha szívbetegségekről van szó, különösen szívinfarktusról, a modern orvostudományban az utógondozás is gyógyszerekkel történik. Egy tanulmány azonban kimutatta, hogy a ballasztanyagok nemcsak megelőzhetik a szívbetegségeket, hanem egy szívinfarktus után is pozitív hatással lehetnek az egészségre. Ugyanis akár 40%-kal is csökkenthetik a halálozási rizikót – természetesen csak akkor, ha a megfelelő ballasztanyagokat napi szinten elegendő mennyiségben fogyasztjuk.

Hogyan hatnak a ballasztanyagok a szívre?

A ballasztanyagok egészségtámogató hatása nagyon sokoldalú. A szívegészség szempontjából döntő tényezők a következők. A ballasztanyagok segítenek a szervezetnek a vércukorszintet szabályozni és állandó szinten tartani, ami természetesen elsősorban a cukorbetegség rizikóját csökkenti, ugyanakkor azonban a szívinfarktust és az agyvérzést is megelőzi. A ballasztanyagok ezen kívül csökkentik a vérben a gyulladásos értékeket és ápolják a bélflórát, amelynek az immunrendszer erősítésén keresztül döntő hatása van az egészségre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A ballasztanyagok csökkentik a halálozási rizikót

A kutatók megfigyelték, hogy azoknak a betegeknek, akik a szívinfarktusuk előtt túl kevés ballasztanyagot vettek magukhoz, az infarktus után viszont átálltak egy rostban gazdag táplálkozásra, csökkent a halálozási rizikójuk. A legkisebb kockázatot azonban azok mutatták fel, akik mind az infarktus előtt, mind utána a legrostosabban táplálkoztak.

Ez azt jelenti, hogy a ballasztanyagokban gazdag táplálkozásnak megelőző hatása van, de egy infarktus után is rendkívül hasznos lehet az étrendváltás, ha egy kicsit ki akarjuk tolni az élettartamunkat. A rostdús táplálkozás azonban a szóban forgó tanulmány szerint nemcsak annak kockázatát csökkentette, hogy szívproblémában halunk meg, hanem annak a valószínűségét is 31%-kal csökkentette, hogy egy másik betegségben halunk meg. Az életmódváltáshoz tehát sosincs késő.

Mely ballasztanyagok védik a szívet különösképp?

A tanulmány kiértékelésekor kiderült, hogy a gabonákból származó ballasztanyagok különösen hatékonynak tűnnek a szívegészség dolgában. A gyümölcsből és zöldségből származó rostoknak is pozitív hatásuk volt, de nem olyan mértékben, mint a gabonák esetében. Vásárlásnál válasszunk minden esetben jó minőségű, teljes kiőrlésű biotermékeket!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük