fbpx

Borgyógyászat – borral gyógyulni?

Szőke hajú nő kék pulóverben egy pohár vörösbort készül inni.

A borfogyasztás a kellemes ízek élvezetén túl az egészségünkre is jó hatással van. Ez nem új felfedezés, az orvosok is hasznosnak tartják, és a modern kutatások is ezt bizonyítják. A megfigyelések – miszerint azoknál a népeknél, ahol a hagyományos étrend szerves része a rendszeres borfogyasztás, sokkal kisebb arányban fordulnak elő szív és érrendszeri megbetegedések – arra ösztönözték a tudósokat, hogy ennek a ténynek a borfogyasztással összefüggő okait megkeressék.

A kutatások leginkább a vörösbor jótékony hatását elemezték, azon belül főleg a keringés, a szív és az erek betegségeinek megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. Arra a megállapításra jutottak, hogy a borok kedvező élettani hatásai a bennük található alkoholnak és az erjedés során a szőlő héjából, magjából kioldódott polifenol vegyületeknek, a flavonoidoknak köszönhető.

A borban, főleg a vörösborokban lévő hatóanyagok szabadgyök-megkötő, antioxidáns hatásúak, ezzel együtt gátolják a vörösvértestek összetapadását, ami csökkenti a trombózis és az infarktus kockázatát. A vörösbor növeli a vérben a nitrogén-oxid koncentrációját, ami értágító hatású, emiatt kismértékben csökkenti a vérnyomást is. A nitrogén-oxid jótékony hatása növeli a fizikai teljesítőképességet, így napi 2-3 dl vörösbor fogyasztásával akár a keringési okokra visszavezethető potenciazavarok is megelőzhetők.

Amíg a vörösborfogyasztás pozitív hatásai közismertek, addig a gyógyító borokról ritkán lehet hallani, pedig évezredes hagyománya, írott múltja van a vinoterápiának. Az ókor orvosai széles körben, többek között fertőtlenítő szerként alkalmazták a borokat. Sebeket, fekélyeket gyógyítottak, de sokszor az újszülötteket is borban fürdették.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bort önmagában is használták gyógyszerként, viszont gyógyhatását a benne áztatott gyógynövényekkel fokozhatták. A vízzel készült gyógyteákhoz képest annyival hatékonyabbak lehetnek az így készített gyógynövénykivonatok, hogy a bor alkoholtartalma – a tisztán szesszel készült tinktúrákhoz hasonlóan – olyan hatóanyagokat is kiold, amit a víz nem. (Természetesen a vízben oldhatók is kioldódnak a borban.) Ezen kívül a borban eredetileg meglévő hasznos anyagok (flavonoidok, polifenolok, csersav stb.) növelhetik a gyógynövények hatékonyságát a szinergia révén.

A gyógynövényes borokat mára szinte teljesen kiszorította a gyógyszeripar. A természetes gyógymódok között viszont helyük van: hatékony fitoterápiás, pontosabban „vinoterápiás” szerek lehetnek, ha kellő körültekintéssel készítjük el őket.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük