fbpx

A balzsamecet segíthet a fogyásban?

Hosszúkás tálon szeletelt paradicsom, amelyre valaki balzsamecetet locsol, háttérben egész paradicsomok, kenyér, üvegben balzsamecet.

A balzsamecet nagyszerű gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, számos emésztőenzimre hatást gyakorol. Az amiláz a szénhidrátok lebontásában játszik szerepet, a pepszin pedig a fehérje lebontásában. A balzsamecetben olyan bioaktív vegyületek találhatók, amelyek gátolják az amiláz és pepszin aktivitását, ami lassítja mind a fehérjeemésztést, mind pedig a szénhidrátemésztést. Ezzel a zsíremésztés sebessége is megnövekszik, ami teltségérzetet okoz, ez pedig jelentősen lecsökkenti az étvágyat.

A balzsamecet antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik, éppen ezért nagyon hatékony lehet fertőzések, például fertőzött sebek kezelésében. A benne lévő ecetsav meggátolja egyes baktériumok elszaporodását.

A balzsamecet hasznos lehet azok számára is, akik cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, ugyanis a balzsamecet serkenti az inzulinszekréciót és csökkenti a vércukorszintet, ami pedig megakadályozza a hiperglikémia kialakulását. Ha a vércukorszintet szeretnénk szabályozni, akkor étkezés előtt vagy közben fogyasszunk balzsamecetet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az antioxidánsok olyan bioaktív vegyületek, amelyek a fiziológiai folyamatokra vannak hatással. Az antioxidánsok eredményesen csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatait, mégpedig a fehérjék, a lipidek és a sejteket károsító szabad gyökök ellensúlyozásával. A balzsamecet is sok antioxidánst tartalmaz, például katekineket, polifenolokat és fenolos savakat. A katekin például megakadályozza a szabad gyökök képződését és meggátolja az öregedés élettani hatásait.

A balzsamecetnek kiemelkedő szerepe van a vérnyomás szabályozásában, mivel meggátolja egy olyan hormon termelődését, amely szűkíti az ereket. Ennek a hormonnak a korlátozásával lehetővé válik az erek tágulása és ezzel a vérnyomás csökkentése.

A balzsamecet a lipidanyagcserére is pozitívan hat, hiszen a rendszeres fogyasztása csökkenti a trigliceridszintet, illetve a rossz, azaz a LDL-koleszterin-szintet. A balzsamecet ezen kívül tele van értékes polifenol vegyületekkel, amelyek csökkentik az érelmeszesedés kockázatait és megakadályozzák az oxidált LDL-koleszterin véráramba kerülését.

A balzsamecet nagyszerű kalciumcsatorna-blokkolóként is működik, ami azt jelenti, hogy csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatait és a vérlemezkék összecsapódásának kockázati tényezőit. A balzsamecet ezen kívül elősegíti az erek izomsejtjeinek összehúzódásait, ezzel a hatással pedig tágítja az artériákat és javítja a vérkeringést is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük