fbpx

A bőr és a haj vitaminja: a H-vitamin (biotin)

Hosszú, vörösbarna hajú lány fotója, a háttérban apró fények.

A vitamint 1930-ban fedezték fel. A biotin részt vesz a zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcserében. A szervezet csak nagyon kis mennyiségben képes tárolni, ezért a H-vitamint szükséges rendszeresen, a napi táplálékkal a szervezetbe juttatni. Egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett ritkán lép fel biotinhiány. A biotin nagyban hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez. Védi például a hajat az idő előtti őszüléstől. A bőr szempontjából az ekcéma elleni védelme említésre méltó. A H-vitamin alkotórésze sok akné kezelésére szolgáló készítménynek. A kielégítő H-vitamin-ellátás hozzájárul az egészséges hajnövekedéshez, a haj egészséges, fénylő és nem töredezett, akárcsak a körmök. A köröm szerkezetében történő változások okaként szóba jöhet a biotinhiány. A sejteknek, a vérsejteknek, idegsejteknek és -szöveteknek, valamint a faggyúmirigyeknek szintén nagy szükségük van biotinra. A biotin mind állati, mind növényi élelmiszerekben előfordul. –

Napi szükséglet

A napi szükséges mennyiség biotinból függ az életkortól, a nemtől és az életkörülményektől. A csecsemőknek az első születésnapig 5-10 mikrogramm  biotinra van szükségük, az 1-15 éves gyerekeknek 10-35, az egészséges felnőtteknek 30-60 mikrogramm a napi adag. A dohányzóknak, alkoholistáknak, teljesítménysportolóknak, terheseknek és szoptató anyáknak enyhén emelkedett szükségletük van. A felszívódás zavart lehet az emésztőrendszert érintő betegségeknél, és a stressz is olyan tényező, amely zavarja a biotin felvételét. Egy egészséges és főleg változatos étrendnél nem kell félni a H-vitamin-hiánytól.

Hiány és túladagolás

H-vitamin-hiány nagyon ritkán fordul elő. Általában a napi szükségletet fedezni tudjuk a táplálékkal. A túl egyoldalú táplálkozás azonban előidézhet vitaminhiányt. Lehetséges tünetek a bőr gyulladásos reakciói, mint az ekcéma vagy akné, dermatitisz, a nyelv gyulladásai, vérszegénység, depresszió, hányinger, probléma a hajjal és a körömmel (hajhullás és töredezett körmök). A szívfunkciózavar, valamint a magas koleszterinértékek ugyancsak lehetnek a H-vitamin-hiány következményei. A vitamin túladagolása tulajdonképpen nem lehetséges, a fölösleges H-vitamin a veséken keresztül kiválasztódik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Biotintartalmú élelmiszerek

A biotin sok állati és növényi élelmiszerben előfordul. A marhamáj különösen gazdag biotinban, de más állatok májában is nagyobb koncentrációban található meg a vitamin. További említésre méltó élelmiszerek: karfiol, szójaliszt, teljes tej, hering, eper, tyúktojás (főzve), paradicsom, borsó, banán.

  1. Pingback: B3-vitaminból nehéz hiányt szenvedni | Gyógyszer Nélkül

  2. Pingback: Aloe vera – nálunk is egyre terjed a sivatagi növény | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.