fbpx

B3-vitaminból nehéz hiányt szenvedni

Sárga színű tabletták kiöntve egy hasonló színű edényből egy csíkos rongyszőnyegre.

A B3-vitamin, amely a niacin régi elnevezése, sok élelmiszerben fordul elő. Fehérjéből a szervezet képes niacint előállítani, tehát az anyag nem számít vitaminnak, legalábbis nem klasszikus értelemben. A nikotinsavamid (nikotinamid) és a nikotinsav a vízben oldódó B-vitaminokhoz számítanak. Ezeket az anyagokat nevezik niacinnak. Így tekintve a niacin tehát egy gyűjtőfogalom.

Mivel a niacin sok élelmiszerben előfordul, az anyagot általában a táplálékból elegendő mennyiségben vesszük magunkhoz. Hazánkban alig fordulnak elő hiányjelenségek. A triptofán egy aminosav, amely elsősorban a tejben, tejtermékekben, különösen a sajtban, de a tojásban, a borsóban, a szárnyasokban, a diófélékben, a marhahúsban és a burgonyában is előfordul. Ebből az aromatikus aminosavból képes a szervezet niacint előállítani.

A niacin számos funkciót lát el a szervezetben. Jelentősen részt vesz a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében. A B3-vitamin abban segít, hogy a szervezetnek a táplálékból energia álljon rendelkezésére. Ezen kívül a niacin elősegíti a neurotranszmitterek képződését az agyban. Ezek a hírvivők különösen fontosak az idegek számára, hogy az információk idegsejtről idegsejtre továbbítódhassanak. A niacinnak azonban további fontos feladatai is vannak az emberi testben. Jelentősen hozzájárul például ahhoz, hogy a bőr regenerációját segítse. Éppígy közreműködik a DNS, az izmok és az idegek regenerációjában is. A niacin azon anyagok egyike, amelyeket az emberi sejtek mindegyike tartalmaz. A zsírszövetben, a vesékben és a májban lényegesen magasabb koncentrációban van jelen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyakori előfordulása miatt, valamint mert a szervezet maga is képes előállítani, a szükséglet általában fedezve van. Már csak a táplálékkal is jelentősen többet veszünk magunkhoz, mint amennyi tulajdonképpen szükséges. Ez a „túladagolás” azonban nem veszélyes. Bizonyos személyeknek magasabb szükségletük van niacinból. Ebbe a csoportba tartoznak a várandós és szoptató nők, a teljesítménysportolók, a súlyos betegségekben szenvedők, az alkoholisták, a dohányzók, vagy a szélsőséges diétát folytatók. Az extrém diéták arról ismertek, hogy általában rendkívül egyoldalúak. Éppen emiatt aztán multivitamin-hiány jöhet létre. Ezért nagyon fontos, hogy egy diéta keretein belül is figyeljünk a vitaminháztartásunkra.

A kukoricában nincs niacin, ezért niacinhiányban főleg azok a népek érintettek, amelyeknek fő táplálékuk a kukorica és a kukoricából készült termékek. Az enyhe niacinhiány jele lehet a fejfájás, hányinger, hányás, idegesség, fáradtság, levertség, emésztési zavarok, szédülés és szájszárazság. A pellagra (= durva bőr) betegsége erős niacinhiánynál lép fel. Ez a betegség különböző panaszokban jut kifejezésre. Ide tartoznak a bőrelváltozások, a gyomor-bélpanaszok, pl. a tartós hasmenés, de a neurológiai panaszok is, mint a hallucinációk, memóriazavarok, zavartság és depresszió. A pellagra az ipari országokban gyakorlatilag nem téma.

  1. Pingback: Mit értünk B-vitamin-komplex alatt? | Gyógyszer Nélkül

  2. Pingback: A bőr és a haj vitaminja: a H-vitamin (biotin) | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.