fbpx

A cukorbetegség és a fokhagyma

Egy szürke asztalon rózsaszínű műanyag szív és fonendoszkóp, mellettük kis tálban fokhagymagerezdek és fokhagymakapszulák és fokhagymák.

A világon nagyon sokan szenvednek cukorbetegségben és inzulinrezisztenciában. Ezt a betegséget csendes gyilkosnak is nevezik, hiszen évekig úgy rombol, hogy különösebb tüneteket nem is éreznek az érintettek. Sokszor csak akkor derül ki, hogy valaki ebben a betegségben szenved, amikor már kialakultak a súlyos és sok esetben halálos szövődmények.

A cukorbetegség károsíthatja a szívet és az érrendszert, éppen ezért a szövődmények között található a stroke, a vesekárosodás, az idegi rendellenességek, a szívbetegség vagy akár a látásvesztés is.

Minden betegség esetében, így a diabétesznél is nagyon fontos, hogy a megelőzésre, a prevencióra helyezzük a hangsúlyt. A fokhagymának nagyon sok áldásos hatására derült fény az évek során. Ez a remek gyógynövény nemcsak a megelőzésben, hanem a kialakult betegség tüneteinek enyhítésében, illetve a szövődmények elkerülésében is kiemelkedő szerepet játszik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fokhagymával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon hasznos a vércukorszint szabályozásában, illetve 2-es típusú cukorbetegség esetében csökkenti a koleszterinszintet.

A cukorbetegek egyik kiemelt feladatának kellene lenni, hogy fenntartsák az egészséges koleszterinszintet, amiben a fokhagyma sokat segíthet. Egy kutatás során 12 héten át kellett a vizsgálatban részt vevő személyeknek fokhagymát vagy fokhagyma-kiegészítőt fogyasztaniuk. A vizsgálatból kiderült, hogy ez a gyógynövény akkor a leghatásosabb, ha kúraszerűen fogyasztjuk.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása sokféle betegségtől óvhat meg bennünket, hiszen  nagyon gazdag forrása a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Nagy mennyiségben tartalmaz C- és B6-vitamint, emellett gazdag forrása még a kalciumnak, a vasnak és a szelénnek is.

Allicin nevű vegyületben is rendkívül gazdag, amely a fokhagyma legfontosabb bioaktív összetevője. Nemcsak gyulladást csökkent, hanem antioxidáns előnyöket is mutat, de hasznos a koleszterinszint csökkentésében és a vérnyomás szabályozásában is, amivel jelentősen kisebb eséllyel alakulhatnak ki a szív- és érrendszeri betegségek.

  1. Kovács Éva

    Szeretném megkérdezni, hogy mennyi foghagymát kell ahhoz fogyasztani, hogy érezhető legyen a hatása?
    Köszönöm.

    1. Fürész íjános

      én évek óta 1-2 gerezdett beleaprítok a levesbe…ezzel a kellemetlen fikhagyma illatot kizárom…és a gyomorégést…poffadást ! Hatása éerékelhető a leletekben…a koleszterin szintek mindig normálisak…a látásom kitűnő szemüveg nélkül is.(80 éves), az erek tiszták és átjárhatóak !…csak erős akarat kell a kúra vitelére !

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük