fbpx

A furcsa nevű betegség: furunkulus

Pattanást nyom ki az arcán egy fiatal nő.

A furunkulus – vagy egyszerűbb nevén kelés – a bőr mélyebb rétegében gyökerező szőrtüsző gennyes, fájdalmas gyulladása. Ilyenkor azonban nem csupán a szőrtüsző gyullad be, hanem a körülötte lévő szövetek is. A fájdalom szinte minden esetben érzékelhető. Előfordul, hogy nemcsak egyetlen szőrtüsző gyullad be, hanem egymás mellett több is. Ezt nevezzük karbunkulusnak.

A furunkulust általában a Staphylococcus nevű gennykeltő baktérium okozza. A baktériumok abban az esetben képesek kórosan elszaporodni és furunkulust okozni, ha az immunrendszerünk legyengül és nem képes a baktériumok, mint apró élősködők támadásait kivédeni. Szervezetünk védelmi vonalának gyengülését egyes gyógyszerek is kiválthatják. Ilyenek lehetnek a kemoterápia során alkalmazott gyógyszerek vagy egyes fogamzásgátlók. Az immunrendszer gyengülése mellett sok más oka is lehet a furunkulus létrejöttének, pontosabban a furunkulust okozó baktériumok elszaporodásának. A baktériumok száma a legtöbb esetben a nem megfelelő higiéné miatt növekszik, de a gyarapodásuknak oka lehet, ha szűk ruhát viselünk, és ez kisúrolja a bőrfelületet. Egyes betegségek is vádolhatók a furunkulus kialakulásáért, mint például a cukorbetegség, a vesebetegség vagy egyes bőrbetegségek.

A furunkulus fő megjelenési helye az arcon, a nyakon, a hónaljban, a belső combon és a fenéken van. Ezeken a testrészeken begyullad egy (vagy több) szőrtüsző, az alatta és a körülötte lévő szövetek is megkeményednek, begyulladnak, kivörösödnek, majd ez a terület kicsit kiemelkedik a bőr felszínéről. Majd a furunkulus megérik, és gennyes váladékot termelve kiürül. A genny elhalt szőrtüszőt, fehérvérsejteket és baktériumokat tartalmaz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Jó esetben nem hagy semmilyen heget, nyomot a bőrfelületen, és mindenféle egyéb mellékhatással sem kell számolnunk. Azonban az eseménytelenséghez az kell, hogy a furunkulust ne piszkáljuk. Akármilyen tisztának is érezzük a kezünket, a körmeinket, ha a furunkulust elkezdjük nyomkodni, akkor könnyen fertőzésnek tehetjük ki magunkat. A kórokozók aztán könnyedén eljuthatnak a szemüregbe, de akár az agyban is súlyos károkat, például arcüreggyulladást, vérmérgezést vagy agytályogot képesek okozni.

A furunkulus néhány napon belül magától is elmúlik, de előfordulhat, hogy sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. A sebész felnyitja a problémás bőrfelületet, hogy a genny maradéktalanul távozni tudjon. Gyermekeknél gyakran kerül sor erre a beavatkozásra, mert ők nehezebben tudják megállni, hogy ne piszkálják, vagy ne vakarják el a begyulladt bőrfelületet.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.