fbpx

A gombaölő és növényvédő szerek eltávolítása

Szűrőben tisztára mosott zöldségek és gyümölcsök a mosogatóban.

Ha hagyományos termesztésű gyümölcsöt és zöldséget vásárolunk, akkor számolhatunk azzal, hogy azon mérgező növényvédő szerek maradványai találhatók. De a bioélelmiszerek is szennyezettek lehetnek kipufogógázokból származó környezeti mérgekkel vagy baktériumokkal. Az egyszerű lemosás gyakran nem segít. Mit tegyünk hát? Hogyan mossuk meg helyesen a gyümölcsöt és a zöldséget?

Vegyi maradványok, baktériumok, gombák és idegen ujjlenyomatok

A legjobb megoldás természetesen, ha a gyümölcsöt és zöldséget biológiai gazdaságból vásároljuk, ahol azt minden úttól és az ipartól távol termesztik. De még a biozöldségekre is ragadhatnak olyan dolgok, melyeket nem értékelünk, pl. baktériumok vagy gombák. Ezek mindig jelen lehetnek, még ha nincs is látható föld a hagyományos vagy bioterméken.

Gyakran azt sem tudjuk, hány kéz érintette már a gyümölcsöt, mire végül megvásároljuk. Csupán vízzel nem oldódnak le az élelmiszerekről a mezőgazdasági mérgek, a baktériumok, a gombák és az idegen ujjlenyomatok. Tehát egy speciális tisztítószerrel kell alaposan megtisztítani azokat.

A hámozás nem véd

Még ha azt is tervezzük, hogy a gyümölcsöt és zöldséget meghámozzuk, jobb és ajánlatosabb azt előtte alaposan megtisztítani. Tegyük fel, van egy szép, érett dinnyénk. Felvágjuk, anélkül, hogy előtte lemostuk volna. A kés a héjon található baktériumokat és gombákat automatikusan a dinnye belsejébe szállítja. Az előtte tiszta gyümölcshús tökéletes táptalaja lesz mindenféle mikrobának és kórokozónak.

Mosogatószer?

Egyesek a gyümölcsöt és zöldséget szokványos mosogatószerrel mossák meg. Ezzel sok peszticidet távolíthatunk el, de nem mindet. Ráadásul minden gyümölcs- és zöldségadaggal feltehetően a mosogatószer maradványát is elfogyasztjuk.

Zöldségkefe?

Mit kezdünk az érzékeny termékekkel, mint pl. a bogyósok és a sárgabarack. Ezeket aligha tudjuk zöldségkefével tisztítani a gyümölcs sérülése nélkül. Ha vízbe áztatjuk őket, akkor pedig elveszítik aromájukat, értékes vitaminjaikat és ropogós állagukat – a mérgező maradványok viszont továbbra is megmaradnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Saját készítésű gyümölcs- és zöldségtisztító

Egy ártalmatlan és olcsó saját készítésű tisztítószerrel permetezzük be a gyümölcsöt, salátát és zöldséget, hagyjuk a szert néhány percig hatni, majd egy szűrőben óvatosan mossuk le vízzel. Ezen a módon megóvjuk a gyümölcsök érzékeny bőrét, a vegyi maradványokat és baktériumokat azonban megbízhatóan eltávolítjuk.

Receptek gyümölcs- és zöldségtisztítóhoz

  1. variáció:
  • 20 csepp grapefruitmag-kivonat,
  • 1 evőkanál nátron (nátrium-hidrogén-karbonát),
  • 1 csésze fehér ecet,
  • 1 csésze víz.
  1. variáció:
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 1 evőkanál fehér ecet,

1 csésze víz.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük