Idősebb férfi házastársa szájába tesz egy gyümölcsfalatkát.

A táplálkozási szakemberek riadót fújnak: táplálékainkban már nincsenek jelen elegendő mennyiségben azok az ásványi anyagok, amelyek a jó egészséghez nélkülözhetetlenek. Ezért fontos organikus (hasznosítható) ásványokat külön bevinni a szervezetbe.

Az ásványianyag-hiány okai

A hiány okaként megnevezhetők a betakarítási és termesztési módszerek, de a szakszerűtlen tárolás és az ipari feldolgozás, valamint a mai gyorséttermi ételek is. A mezőgazdaságban a növények csak kis mennyiségű ásványi anyaggal vannak ellátva. A mezőgazdasági földterületek az intenzív gazdálkodás miatt annyira ki vannak merülve, hogy alig találni bennük ásványi anyagokat és/vagy nyomelemeket. Ezen kívül a környezetszennyezés is megakadályozza, hogy élelmiszereink ásványi anyagokkal jól ellátottak legyenek.

Ez oda vezet, hogy a gyümölcseink, zöldségeink nem szállítják azt a mennyiségű tápanyagot, amelyre az embernek szüksége van, hogy időskorig egészséges maradjon testileg és szellemileg. Ha belegondolunk, hogy ma 3-4-szeres mennyiséget kell magunkhoz vennünk gyümölcsből és zöldségből ahhoz, hogy megközelítően ugyanazt a tápanyagtartalmat kapjuk, akkor ez aggasztó, és sokat mond az élelmiszereink minőségéről.

Komoly panaszok – nem csak időskorban

Főleg az idősebb emberek nem vesznek magukhoz gyakran elegendő tápanyagot, mivel étvágytalanságban szenvednek, a fogaik állapota miatt nem tudnak olyan jól rágni, és a beleik állapota a bevitt élelmiszerek tökéletes felszívódását lehetetlenné teszi. Ezért az idősebbeknél nagyon nagy a veszélye annak, hogy hiányjelenség alakuljon ki.

Természetesen nem csak az idősebbek érintettek. Mindenesetre ennél a korcsoportnál figyelhető meg, hogy egy már meglévő, többé vagy kevésbé súlyos demineralizáció mellé kialakuló további ásványianyag-hiánynak pusztító kihatásai vannak, mint például egy súlyos csontritkulás, annak minden következményével.

A fiatalabbaknál az ásványianyag-hiány nem rögtön ebben a formában nyilvánul meg. Itt egy fokozatos folyamat zajlik. Először nem specifikus tünetek lépnek fel, mint például a rossz bőrkép, hajproblémák vagy kimerültség. A szervezet ilyen jelzéseit többnyire ártalmatlannak gondoljuk, vagy akár teljesen figyelmen kívül hagyjuk. Gyakran stresszel vagy egészségtelen életmóddal párosítva az ásványianyag-hiány nagyobb lesz és a tünetek jelentősebbek – egészen a súlyos egészségügyi zavarokig.

Ha tehát az élelmiszereken keresztül már nem tudunk elegendő ásványi anyaghoz jutni, ezt feltétlenül pótolni kell szerves ásványi anyagok külön bevitelével.

Kerüljük a monokészítményeket!

Kalciumot, magnéziumot vagy más anyagot egyesével magunkhoz venni azonban nincs értelme, mivel a szervezet az ásványi anyagokat csak természetes kombinációban ismeri. Soha nem fordulnak elő egyedül a szervezetben, mert az ásványi anyag hasznosíthatósága mindig egy másik ásványi anyag jelenlétének függvénye.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Pingback: A természetes ásványi anyagok és az egészség | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*