Idősebb férfi házastársa szájába tesz egy gyümölcsfalatkát.

A táplálkozási szakemberek riadót fújnak: táplálékainkban már nincsenek jelen elegendő mennyiségben azok az ásványi anyagok, amelyek a jó egészséghez nélkülözhetetlenek. Ezért fontos organikus (hasznosítható) ásványokat külön bevinni a szervezetbe.

Az ásványianyag-hiány okai

A hiány okaként megnevezhetők a betakarítási és termesztési módszerek, de a szakszerűtlen tárolás és az ipari feldolgozás, valamint a mai gyorséttermi ételek is. A mezőgazdaságban a növények csak kis mennyiségű ásványi anyaggal vannak ellátva. A mezőgazdasági földterületek az intenzív gazdálkodás miatt annyira ki vannak merülve, hogy alig találni bennük ásványi anyagokat és/vagy nyomelemeket. Ezen kívül a környezetszennyezés is megakadályozza, hogy élelmiszereink ásványi anyagokkal jól ellátottak legyenek.

Ez oda vezet, hogy a gyümölcseink, zöldségeink nem szállítják azt a mennyiségű tápanyagot, amelyre az embernek szüksége van, hogy időskorig egészséges maradjon testileg és szellemileg. Ha belegondolunk, hogy ma 3-4-szeres mennyiséget kell magunkhoz vennünk gyümölcsből és zöldségből ahhoz, hogy megközelítően ugyanazt a tápanyagtartalmat kapjuk, akkor ez aggasztó, és sokat mond az élelmiszereink minőségéről.

Komoly panaszok – nem csak időskorban

Főleg az idősebb emberek nem vesznek magukhoz gyakran elegendő tápanyagot, mivel étvágytalanságban szenvednek, a fogaik állapota miatt nem tudnak olyan jól rágni, és a beleik állapota a bevitt élelmiszerek tökéletes felszívódását lehetetlenné teszi. Ezért az idősebbeknél nagyon nagy a veszélye annak, hogy hiányjelenség alakuljon ki.

Természetesen nem csak az idősebbek érintettek. Mindenesetre ennél a korcsoportnál figyelhető meg, hogy egy már meglévő, többé vagy kevésbé súlyos demineralizáció mellé kialakuló további ásványianyag-hiánynak pusztító kihatásai vannak, mint például egy súlyos csontritkulás, annak minden következményével.

A fiatalabbaknál az ásványianyag-hiány nem rögtön ebben a formában nyilvánul meg. Itt egy fokozatos folyamat zajlik. Először nem specifikus tünetek lépnek fel, mint például a rossz bőrkép, hajproblémák vagy kimerültség. A szervezet ilyen jelzéseit többnyire ártalmatlannak gondoljuk, vagy akár teljesen figyelmen kívül hagyjuk. Gyakran stresszel vagy egészségtelen életmóddal párosítva az ásványianyag-hiány nagyobb lesz és a tünetek jelentősebbek – egészen a súlyos egészségügyi zavarokig.

Ha tehát az élelmiszereken keresztül már nem tudunk elegendő ásványi anyaghoz jutni, ezt feltétlenül pótolni kell szerves ásványi anyagok külön bevitelével.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kerüljük a monokészítményeket!

Kalciumot, magnéziumot vagy más anyagot egyesével magunkhoz venni azonban nincs értelme, mivel a szervezet az ásványi anyagokat csak természetes kombinációban ismeri. Soha nem fordulnak elő egyedül a szervezetben, mert az ásványi anyag hasznosíthatósága mindig egy másik ásványi anyag jelenlétének függvénye.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Pingback: A természetes ásványi anyagok és az egészség | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*