Félbevágott zöldalma belseje tele különféle alakú és színű vitaminokkal, gyógyszerekkel. Mellette az alma "kalapja".

Azokat a szerves vegyületeket nevezzük vitaminoknak, amelyek az emberi szervezet számára létfontosságúak. A legtöbb vitamint azonban a szervezetünk nem képes előállítani, ezért ezeket az anyagokat a táplálékkal kell magunkhoz vennünk. Ennek során egyes vitaminokat elővitamin formájában, azaz provitaminként vesz fel a szervezet, ezután ebből állítja elő a számára szükséges vitamint. Például a béta-karotin az A-vitamin provitaminja. Ezt a vitamint retinolnak is nevezik. A D-vitaminnak mindjárt két provitaminja is van: az egyik a D2-provitamin, amelyből a szervezet a D2-vitamint (ergokalciferol) állítja elő. A D3-provitamint pedig a napfényből vesszük fel a bőrön keresztül, a szervezet ebből állítja elő a D3-vitamint (kolekalciferol).

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vitaminoknak két fajtáját különböztetjük meg. Egyrészt vannak zsírban oldódó vitaminok, másrészt vízben oldódók. Az A-, D-, E- és K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik, az összes többi vízben oldódó. A vitaminok olyan tápanyagok, amelyekre a szervezetnek az anyagcseréhez van szüksége. Ez alatt nemcsak az energia-anyagcserét értjük, hanem minden további funkciót is a szervezetben, a sejtanyagcserét, a zsíranyagcserét stb. A vitaminok továbbá egy egészséges immunrendszerről is gondoskodnak. Ezek az anyagok nélkülözhetetlenek a testi sejtek, a bőrsejtek felépítésétől kezdve a vérsejteken át a fogak, a csontok, a haj stb. felépítéséig sok folyamatban. Szinte minden vitaminnak van egy saját, speciális feladata a szervezetben. Ezért nagyon fontos az egészséges, változatos és vitaminokban gazdag táplálkozás a szervezet számára. Csak így biztosítható testünk megfelelő ellátása a szükséges vitaminokkal, így ellensúlyozhatjuk a hiányjelenségeket. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nem szolgáltatnak energiát, hanem sokkal inkább arról gondoskodnak, hogy a táplálékból nyert energia megfelelő módon a szervezetünk rendelkezésére állhasson.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

  1. Jó lett volna odaírni, ami kevéssé köztudott, de rendkívül fontos: ha a szervezetben nincs elegendő ásványi anyag, a vitaminok nem képesek felszívódni.

  2. A D3 MÉG BETUD ÉPÜLNI OLYAN IDŐS KORBAN IS A CSONTOKBA .Köszönöm

  3. Pingback: A hiányzó ásványi anyagok beteggé tesznek | Gyógyszer Nélkül

  4. Pingback: A K-vitamin a véralvadásban játszik szerepet | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*