fbpx

A krónikus fájdalom leküzdése 3 egyszerű lépésben

Uszodában középkorú pár és egy idős hölgy kezükben súlyzókkal vízitornáznak.

Sokan szenvednek ízületi gyulladástól és krónikus fájdalomtól, melyek rendkívül megnehezíthetik a mindennapokat. Cikkünkben felsorolunk néhány olyan természetes módszert, melyek nagyon hatásosak lehetnek a fájdalom csökkentésében, remélhetően a fájdalom akár teljesen meg is szűnhet.

Krónikus fájdalomról akkor beszélünk, ha az legalább három hónapja, vagy ennél is hosszabb ideje tart. Az ízületi gyulladás sajnos nem gyógyítható, de a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők. Ha az említett betegségek valamelyikétől szenved, bár fájdalmas, de a mozgást ne hagyja abba. Ha azért adta fel a sportos életet, a tornázást, mert ízületi gyulladástól szenved, akkor nem hozott jó döntést, hiszen az egyik hatékony segítség ebben a helyzetben az, ha mozgásban tartjuk az ízületeket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A séta, a vízben végzett gyakorlatok, a jóga kíméletesen átmozgatnak, és nemcsak a rugalmasságot javítják, hanem csökkentik az ízületi gyulladás okozta fájdalmat, mindemellett fejlesztik az izmokat is. A testmozgás a panaszok enyhítése mellett segít lelkileg kiegyensúlyozottabbá válni, és az sem mellékes, hogy hozzájárul a jobb alváshoz is. A fájdalom csökkentésében szerepe van még a stresszoldásnak, a meditációnak és a mélylégzés technikának is.

A jókedv is hasznos. A lelki derű, az öröm, a mosoly boldogsághormonokat szabadít fel bennünk, melyek hozzájárulnak a fájdalom csökkentéséhez és a kellemetlen tünetek mérsékléséhez. A jó kedélyállapot nemcsak az ízületi gyulladásban szenvedőknek előnyös, hanem mindenkinek, különösen azoknak, akik valamilyen betegségben szenvednek.

A súlycsökkenés sokat segíthet. Az ízületek fájdalma még inkább növekszik, amennyiben túlsúlyosak vagyunk, hiszen a plusz kilók többletterhet rónak az ízületekre. De nem csak ez a probléma. A súlytöbblet azért is veszélyes, mivel a zsírsejtek olyan jeleket bocsájtanak ki, amelyek csak még tovább fokozzák a szervezetben amúgy is magas szintű gyulladást. Ezért érdemes erőfeszítéseket tenni a sikeres fogyókúra érdekében.

Az egészséges táplálkozás lényegi dolog az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésében, de az is fontos, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a vörös húsokat és a cukros italok fogyasztását, mert ezek csak még inkább emelik a gyulladás faktorát.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.