Áttetsző, zselés anyagú lágyzselatin kapszulák, előttük egy virág, mely utal a növényi eredetükre.

Kalcium

Mennyiségileg a legfontosabb ásványi anyag az emberi szervezetben. A kalcium – a foszfáttal együtt – a csontok és fogak egyik építőköve. A kalcium szükséges a rendszeres szívveréshez és az idegrendszerhez, ahol jelentősen hozzájárul az impulzusok továbbításához. Fontos még a vasanyagcseréhez és a véralvadáshoz, ezen kívül fájdalomcsillapító és viszketést enyhítő hatása van. D-vitamin nélkül nem szívódik fel. (Forrás: gyümölcs, zöldség, gabonatermékek, diófélék, hal.)

Magnézium

A magnézium védi az idegeket és számos enzim aktivátorának számít. A magnézium a nátriummal és a káliummal működik együtt az izommunka során, és lényeges szerepet játszik a cukor energiává történő átalakításában. A kalcium és magnézium ideális aránya a szervezetben 2:1. B1- és B6-vitamin nélkül nem tudjuk a magnéziumot megfelelően felvenni és hasznosítani. (Forrás: teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök, banán, sárgabarack.)

Nátrium

A nátrium a konyhasó egyik összetevője, és azért felelős, hogy túlzott konyhasófogyasztásnál vizet raktározzon. Ez rendkívül megterheli a szívet és a veséket. A vese szabályozza a nátriumháztartást, a fölösleg gyorsan kiválasztódik a veséken keresztül. A nátrium főként az extracelluláris (sejten kívüli) folyadékban található. (Forrás: szinte minden állati és növényi élelmiszer, legnagyobb mennyiségben a konyhasóban található.)

Kálium

A kálium főleg az intracelluláris folyadékban található meg, a vérben a koncentrációja nagyon alacsony. A káliumháztartást ugyancsak a vese szabályozza. Az optimális káliumbevitel nagyon pozitív hatással van a vérnyomásra. (Forrás: a banánnak és a sárgabaracknak van a legmagasabb káliumtartalma.)

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Foszfor

A foszfor erőt és energiát ad, mivel a zsírok és keményítők anyagcsere-folyamataiban működik közre. Alapvetően a foszfor részt vesz a szervezet minden fiziológiai-kémiai reakciójában, pl. csontépítés, idegingerület-vezetés, szívtevékenység stb. A foszfor tehát az ásványianyag-háztartás nagyon fontos része. Niacin nélkül a foszfor nem tárolódik. A foszfor akkor rendelkezik optimális hatásfokkal, ha dupla mennyiségű kalcium áll rendelkezésre.

Vas

A vas a hemoglobin képzéséhez szükséges. A hemoglobin szállítja az oxigént a sejtekhez. A vas növeli az ellenállóképességet a betegségekkel szemben, megelőzi a kimerültséget és elősegíti a növekedést. (Forrás: hús, zöld leveles zöldségek, gabonák, diófélék.)

Cink

A cink pozitív hatással van a szaporítószervekre, és elősegíti a növekedést. A bőrsejteknek a regenerációhoz van szükségük cinkre, és az immunrendszer sem boldogul nélküle. (Forrás: minden állati eredetű élelmiszer.)

Réz

A réz elősegíti az antitestek képzését az immunrendszerben. Ezen kívül olyan kémiai folyamatot indít el, ami hasznosíthatóvá teszi a szervezet vaskészletét. (Forrás: máj, teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, zöld színű zöldségek, diófélék.)

Jód

A jódra kizárólag a pajzsmirigyhormonok építőelemeként van szükség. (Forrás: tengeri halak, algák, konyhasó.)

Természetes fluor

A fluor szinte kizárólag a fogakban és a csontokban található meg. (Fő forrása az ivóvíz.)

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

 1. Erdélyi István

  Nagyon hasznos információkat tudok meg ezen írásokból. Most a foszfor forrására lennék kíváncsi.

  Köszönettel:Erdélyi István.

 2. A foszfor szinte minden élelmiszerben megtalálható. Sok foszfort tartalmaznak a húsok-és húskészítmények, a sajtok, egyes zöldségek, száraz hüvelyesek, olajos magvak, tojássárga. Egyre több foszfátot használ fel az élelmiszerek feldolgozása során ( pl: kólában ), ezért a szervezetben inkább megnövekszik, mint csökken.
  Kismamáknál nagyon fontos, hogy megfelelő foszfort juttassanak be a szervezetükbe, a magzat megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen.

 3. Botyánszki Kázmér

  A szelén szervezetben szükséges mennyiségi mutatója érdekelne. Van-e negatív hatása a folyamatos Bió-Szeléneum 50 +cink +vitaminok , mint étrend-kiegészítő fogyasztásának? A napi 1 tabletta folyamatos ( Hónapokon át ) szedése között érdemes-e időnként pausát tartani? Ha igen , mennyit ?

 4. Pingback: Réz az emberi szervezetben | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*