fbpx

A magas vércukorszint és az agy zsugorodása

Kockacukorból kirakott emberi fej.

A magas vércukorszint nem csupán az agy zsugorodását okozhatja, hanem a memóriaromlásért, a tanulási és megismerési problémákért is felelőssé tehető. A hippokampusz, vagyis az agy memóriaközpontjának a mérete és az agyi egészség között is kapcsolat áll fenn.

A kutatók hosszas vizsgálódás után kijelentették, hogy az alacsonyabb vércukorszint jobb agyi egészséget eredményez. Az alacsony vércukorszint pozitívan hat a memóriára és a tanulási képességekre. A csökkent glükózszint szignifikánsan jobb memóriával és az új dolgok megismerésének megnövekedett képességével jár együtt. A vércukorszint és a hippokampusz mérete között is szoros kapcsolat áll fenn. Az agy zsugorodása pedig főként azoknál fordul elő, akik magas vércukorszinttel rendelkeznek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A 2-es típusú cukorbetegség, a csökkent glükózintolerancia és a magas vércukorszint nemcsak az általános egészségi állapotra, hanem az agy egészségi állapotára is negatívan hat. A glükóz csökkentése és szabályozása számos egészségügyi ok miatt döntő jelentőségű, de most már a megismerést és a memóriát is fel lehet venni erre a listára. A magas vércukorszint emellett megemeli a szívbetegség, a cukorbetegség, az elhízás és a demencia kialakulásának kockázatait is.

A cukor és az egyszerű szénhidrátok okozta egészségügyi kockázatot évtizedek óta reflektorfényben állnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elkerüljük azokat a táplálékokat, amelyek hirtelen vércukorszint-emelkedést okoznak. Ehelyett fogyasszon zöld leveles zöldségeket, élénk színű zöldségeket és gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és összetett szénhidrátokat, amelyek jó hatással vannak a vércukorszintre és az általános egészségi állapotra. A kiegyensúlyozott egészséges táplálkozás szerves alkotórészei a sovány fehérjék, a mérsékelt mennyiségű egészséges zsírok, például az olajos halak, a diófélék, az avokádó vagy az olívaolaj.

Nagyon fontos, hogy a vércukorszintünket kordában tartsuk, hiszen ha ez magasra ugrik, akkor az az agy zsugorodását idézheti elő. Márpedig semmilyen gyógyszer nem létezik, amely képes lenne ezt a folyamatot visszafordítani. Mindenkinek fontosnak kell lennie, hogy a vércukorszintjét a megfelelő tartományban tartsa, hiszen a memóriaromlás és a romló tanulási képességek mindenki életét megnehezítik és sajnos nemcsak idősebb, hanem fiatalabb korban is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük