fbpx

A máriatövis jobb májműködést biztosít

Egy mezőn jobb májműködést biztosító máriatövis.

A máriatövis egy hazánkban is kedvelt gyógynövény, júliusban és augusztusban virágzik. Már több száz évvel ezelőtt is májbetegségek kezelésére alkalmazták. Többféle elnevezése is létezik, többek között Mária bogáncsnak és szent bogáncsnak is ismerik. A gyógynövény leveleit régebben salátának is készítették, a virágait pedig megpörkölték és kávé készült belőle.

A máriatövis már a középkorban is nagy népszerűségnek örvendett, többek között máj-, vese- és lépbetegségek kezelésére használták. Manapság leginkább a máj különféle betegségeinek gyógyítására alkalmazzák, mint például májcirrózis, krónikus májbetegség vagy gyulladásos májbetegség.

A máriatövis fő bioaktív vegyülete a szilimarin. Ez a flavonoid erős májvédőnek számít, nagyon jó hatással lehet a következő betegségekre: májrák, alkoholos zsírmáj, hepatitisz. A szilimarin azért is nagyon hatékony gyógyító, mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő is egyben, de a vírusellenes hatása is kiemelkedő, így nagyon hasznos lehet a fogyasztása hepatitisz-C esetében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény önmagában is alkalmazható, de kombinálható E-vitaminnal is, így még jobban ki tudja fejteni a pozitív hatásait. Nagyon hatékony lehet ebben a kombinációban a májfunkciók javításában.

A zsírmájbetegség az egyik leggyakoribb májat érintő betegség szerte a világon. Kialakulásában sok tényező is szerepet játszik: elhízás, cukorbetegség, magas trigliceridszint és a helytelen, egészségtelen táplálkozás.

A máj az egyik legnagyobb szervünk. Amellett, hogy a szervezet méregtelenítését végzi, anyagcsere funkciókat is ellát. Ezen kívül átalakítja a felesleges cukrot glikogénné, de szabályozza a véralvadást, és nagy szerepe van a fertőzések leküzdésében is. Az egyetlen olyan szervünk, amelynek a sejtjei nagyon könnyen képesek a regenerálódásra.

A máriatövisnek nemcsak májvédő, hanem neuroprotektív szerepe is van, a kutatások azt mutatják, hogy eredményesen használható az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésére is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük