fbpx

A mediterrán térség nagy kedvence: kárdi

Kárdi (Cynara cardunculus) virágzás közben.

A fészekvirágzatúak családjába tartozó kárdival (Cynara cardunculus) Etiópiában és a Földközi-tenger partvidékén találkozhatunk. Első ránézésre két ismert növény, az articsóka és a bojtorján jut róla az eszünkbe, de azért nem teljesen hasonlít erre a két gyógynövényre. Egyrészt a nagyfokú hasonlóság miatt is nevezik spanyol vagy bogáncsos articsókának, másrészt őshazájában a zöldségként termelt és fogyasztott articsóka vad alakjának is tartják. Bár a kárdi is fogyasztható, azonban míg az articsókának a zsenge fészekpikkelyeit és a vacoktányérját lehet elfogyasztani, addig a kárdinak a virágzás előtt begyűjtött tőleveleit.

A növény fészke csöves virágokból áll. A fészke akár a 15 centiméteres nagyságot is elérheti, maga a növény pedig akár másfél méteresre is megnőhet. A gyógynövény húsos fészekpikkelye ehető.

A kárdiból kivonatokat is készítenek, amelyek védelmet nyújtanak a máj számára, és amelyek emésztésserkentő hatással bírnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Spanyolországban a gyógynövény levét kipréselik és több hétig borban megáztatják, majd elfogyasztják ezt az itókát. Az itt élő emberek ugyanis úgy vélik, hogy ez a kellemes ital frissítőleg hat a testre, a lélekre és a szellemre.

Hazánkban nem annyira ismeretes ez a növény, míg máshol finom ételeket is készítenek belőle. A leveléből lehet készíteni ízletes salátát csakúgy, mint az endívia salátából. A levélnyelet is fel lehet használni. Lehet sütni, főzni és párolni, és még főzeléket is készíthetünk belőle. A mediterrán térségekben rendszeresen használják, olyan népszerű, mint nálunk a fejes saláta.

Spanyolországban ízletes salátát készítenek belőle olívaolajjal és fokhagymával. Ha esetleg a mediterrán térségben él, vagy valamilyen úton-módon hozzájut ehhez a növényhez, akkor készítsen Ön is belőle salátát, mert sültek mellé nagyon finom.

Hogy hogyan? Először is alaposan mossa meg a növényt, majd párolja meg. Közben olívaolajat keverjen össze tengeri sóval és zúzott fokhagymával. Amikor a kárdi elkészült, szűrje le, hagyja egy kevés ideig hűlni, majd locsolja meg a fokhagymás olívaolajjal.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük