fbpx

A melatonin alacsony szintje demenciát és stroke-ot okoz

Egy szem melatonintablettát mutat fel ujjai között egy férfi.

A kutatók már régóta tudják, hogy a melatonin, a tobozmirigy által felszabaduló neurotranszmitter alapvető fontosságú a jó éjszakai alváshoz. A közelmúltban végzett vizsgálatok rámutatnak a melatonin és az agyi egészség közötti összefüggésre, kapcsolatokra. A melatonin egyik feladata ugyanis az, hogy visszafordítsa a neurodegeneratív betegségeket, például a demenciát, miközben csökkenti a stroke kialakulásának a kockázatát.

A melatonin szintje a fiatal szervezetben a legmagasabb. Ez a szint az életkorral párhuzamosan csökken. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek gyakran mutatják a melatonin alacsony szintjét, ez pedig különféle tüneteket képes produkálni – úgy mint álmatlanság, izgatottság, hangulati változások, az alvásminőség romlása és nyugtalanság.

A jó hír az, hogy a melatoninkiegészítés segíthet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben úgy, hogy megvéd az oxidatív stressztől, visszafordítja a gyulladásos elváltozásokat és csökkenti az amyloid béta fehérjék okozta károkat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kísérletben egereket két csoportra osztottak. Azok az egerek, akik nem kaptak melatoninkiegészítést, az Alzheimer-kórra jellemző viselkedési változásokat kezdtek el produkálni és kognitív hiányosságok is megmutatkoztak náluk. Ezzel szemben a melatoninnal kezelt egereknél nemcsak a viselkedési mintázatok és a kognitív funkciók javultak, de az agyukban sem vettek észre fizikai elváltozásokat. A kutatók megjegyezték, hogy a melatoninnak terápiás szerepe lehet az Alzheimer-kór kezelésében.

További vizsgálatok azt mutatták, hogy a melatoninpótlás megállítja a tanulási képesség romlását és memóriaromlást is meg lehet állítani a segítségével. A melatoninkezelésben részesülő Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek javult az alvási szokásuk és minőségük, és késleltetni tudták a kognitív károsodást is náluk.

A melatonin egy erős antioxidáns, amely semlegesíti a káros szabad gyököket és csökkenti az oxidatív károkat, amelyek a stroke kialakulását okozhatják. De a melatoninnak nem csak az antioxidáns hatása az egyetlen fegyvere a stroke kialakulása ellen. A melatonin csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét és még a normál vérnyomást is el lehet általa érni.

Tanulmányok igazolják, hogy a melatonin növeli az idegsejtek plaszticitását, ami az agyi idegsejteknek egy kiemelkedő képessége, ugyanis képesek átvenni a megrongálódott vagy elpusztult más agyi idegsejtek feladatait. A melatonin ugyan megakadályozhatja az agyi katasztrófa kialakulását, azonban stroke és más traumás agyi sérülés esetén csökkenteni tudja a károsodások mértékét.

3 thoughts on “A melatonin alacsony szintje demenciát és stroke-ot okoz”

    1. DrBalla Károlyné

      Lehet ilyet tablettában kapni? Mármint melatonint? A zöldségeket fogyasztom. Üdv Balláné 306895669

      1. Ha beírja a keresőjébe, többfélét is talál, vagy érdeklődjön gyógyszertárban.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük