fbpx

A ráksejtek imádják a cukrot

Egy pohár folyadékba kiskanállal cukrot szórnak.

A rákos sejteknek glükózra van szükségük, a túléléshez gyorsan kell metabolizálniuk. A rákos sejtek cukorellátásának csökkentése sebezhetőbbé teheti őket.

Az onkolitikus vírusok kifejezetten a rákos sejtekre irányulnak. Egy nemrégiben készült tanulmány azt javasolja, hogy a rákos sejtek glükózellátásának korlátozása és az anyagcsere-képességük megváltoztatása erősítheti az onkolitikus vírusok erejét.

Minden sejt glükózt igényel energiaforrásként. A normális sejtek azonban bizonyos belső apró erőműveket, úgynevezett mitokondriumokat használnak a glükóz kémiai energiává történő átalakítására. Ahhoz azonban, hogy a rákos sejtek a nagyobb energiaigényüket kielégítsék, gyorsabb glükózmetabolizálásra van szükség.

A tudósok ezt egy fantasztikus eredménynek gondolják. Meglátásuk szerint hasznos lehetne olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek a rákos sejtekben a glükóz-anyagcserét céloznák meg és letilthatnák, elpusztíthatnák azokat anélkül, hogy megállítanák az egészséges sejtek energiáját.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor a tudósok a laboratóriumokban kísérleteznek, a rákos sejteknek sokkal több glükózt adnak. Az emberi testben azonban a sejtkörnyezet sokkal szegényebb glükózban. A gyenge keringés miatt a daganatok általában még alacsonyabb glükózszinttel rendelkeznek. A tudósok úgy határoztak, hogy megváltoztatják a feltételeket, vagyis csökkentették a glükózszintet. Megállapították, hogy az onkolitikus vírusok sokkal hatékonyabbak voltak a rákos sejtek támadásában, amikor kevesebb volt a glükóz. Az új körülmények között a vírusok gyorsabban replikálódtak. A további vizsgálatok azt mutatták, hogy a rákos sejtek glükózanyagcseréjét gátló gyógyszerek hozzáadása növelte a vírusok azon képességét, hogy hatással legyenek a rákos sejtek elpusztításában.

Milyen betegségeket okozhat a túlzásba vitt cukorfogyasztás? Az inzulin egy nagyon fontos hormon az emberi szervezetben. A túlságosan sok cukor bevitele azonban nagyon megterheli a vért glükózzal, és ez nemcsak cukorbetegséget okozhat, de a már meglévő cukorbetegségben szenvedő egyén egészségét is veszélyezteti. A túlságosan megemelkedett vércukorszint ugyanis neuropátiát és akár még vakságot is okozhat.

A krónikusan magas vércukorszint (hiperglikémia) és az inzulinrezisztencia miatt a hasnyálmirigy több inzulint termel, ez pedig a vér magas inzulinszintjét eredményezi. Mivel az inzulinrezisztencia fokozatosan rosszabbá válik, a nagy kapacitású inzulint termelő hasnyálmirigy végül kimerül.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük