Irodában dolgozó férfi fogja a fájós nyakát, ülőmunkát végző férfi az irodában megmasszírozza a nyakát.

Manapság sokunkra jellemző, hogy a munkánk miatt túl sokat ülünk naponta, pontosabban fogalmazva órákig ülünk egyhuzamban és nem tartunk kisebb-nagyobb szünetet. Fontos tudni, hogy az ülő életmód megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ezért érdemes tudatosan kezelni ezt a problémát.

Kikre veszélyes az ülő életmód?

Voltaképpen minden korosztály érintett, de leginkább a menopauza szakaszába lépő nők veszélyeztetettek. A statisztika szerint azoknál a nőknél, akik már átestek a menopauzán és rendszerint sokat ülnek, nagyobb a valószínűsége a kardiometabolikus betegségnek, azaz a 2-es típusú diabétesz és a szívbetegség kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az elhízás és az ülés

A menopauza után az anyagcsere lelassul, így sokan nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak a súlyfeleslegüktől megszabadulni. A túlsúly önmagában is sok rizikót jelent, hiszen oka lehet a metabolikus szindróma kialakulásának, de a fent említett betegségek kockázatát is jelentősen megemeli.

Annak, aki sokat ül, megnőhet a testtömegindexe, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála inzulinrezisztencia, magas vércukor- és trigliceridszint, mindezek pedig növelik a stroke és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy ha valaki ülő életmódot folytat, de mellette rendszeresen mozog, akkor ezek az értékek nem romlanak drasztikusan, így nem veszélyeztetik az egészséget. Ülőmunka rendszeres testmozgás mellett tehát nem növeli automatikusan a fent említett betegségek kockázatát.

Néhány változtatás is sokat segíthet

Mit tegyen az a személy, aki kénytelen sokat ülni a munkája miatt? A lehető legjobbat azzal teszi, ha néha megszakítja a munkát, vagyis legalább óránként feláll és alaposan megmozgatja a végtagjait. Hasznos lehet, ha guggolásokat csinál, és ha egyedül van az irodában, még néhány tornagyakorlatot is végezhet, a pihenőidőben pedig néhány nyújtógyakorlatra is érdemes időt szakítani.

Amikor telefonál, álljon fel és sétáljon az irodában, így még egy olyan tevékenységet végez, amelyet nem ülve csinál, hanem mozog közben. Az egészség fenntartásához az is nagyon lényeges, hogy elegendő vizet fogyasszon.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*