fbpx

A szauna áldásos hatásai

Fiatal nő ül benn egy finn szaunában.

A szauna egyenlő az izzadással. Amennyiben szeretne hosszú, boldog életet élni, ideje elkezdeni a rendszeres izzadást, szaunázást, mert számtalan jótékony hatása létezik.

A szauna hosszabb élettartamot biztosít. Már heti egyszeri szaunázás mintegy 25 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát.

A depresszió a leggyakoribb mentális betegség szerte a világon. Hozzáértők szerint vannak módszerek – a gyógyszeres kezelés mellett vagy éppen helyett –, amelyek jelentősen segítenek lecsökkenteni a tüneteket. Például a szomorúságot, a hangulatingadozásokat, a reményvesztettséget, az apátiát vagy a kimerültséget. Kutatások igazolják, hogy depressziós emberek esetében heti 5 alkalommal, 15-15 percnyi szaunázás jelentősen képes javítani a tüneteken.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szaunázással kapcsolatban bebizonyosodott, hogy erősíti a szívet, nagymértékben javítja a vérkeringést, ezáltal csökkenteni képes a szívroham kialakulásának a kockázatát. A szaunának nem csak a szívre és a keringésre van jó hatása. Nemcsak maga a szaunázás segít javítani a szív és az erek állapotát, hanem az a pihenés, amit a szaunázás biztosítani tud.

Nem meglepő, hogy a szauna a demencia kockázatát is csökkenti. Ehhez hetente legalább 4 alkalommal szükséges szaunázni. Ennek az az oka, hogy megerősödik a szív, így élesedik az elme, hiszen a szervezetben jobb lesz a vér áramlása, ami az agyi keringésnek is jót tesz.

A barátokkal való szaunázás a lelki hangulatra is jó hatással van. A szaunába nem visszük magunkkal a telefonunkat és semmilyen más kütyüt sem. Sajnos manapság sok ember képtelen ezeket az eszközöket letenni a kezéből, ezzel pedig a szociális kapcsolatai is jelentős csorbát szenvednek. A barátokkal történő szaunázás lehetőséget teremt a kikapcsolódásra, a nagy beszélgetésekre, ami nagyon jó hatással van a lelki életre.

A szaunázás segíthet az étvágy szabályozásában is. A szaunaterápia hatására normál tartományba kerül a ghrelin hormon szintje. Ez a hormon szabályozza az étvágyat, ami nagyon jó hír, hiszen így jelentős súlyfeleslegtől is megszabadulhatunk.

A rendszeres szaunázás segít a fájdalom enyhítésében. Ez vonatkozik a végtagfájdalmakra, illetve az izomfájdalmakra is.

    1. Kb. igen, illetve az infraszauna a bőr mélyebb rétegeiben hat, és kevésbé terheli meg a szervezetet. Más a hatásmechanizmus, az elérendő cél függvényében érdemes kiválasztani, hogy finn vagy infraszaunát használunk.

  1. Min múlik az, hogy infra vagy finnszaunát érdemes használni? Ebben az esetben mit jelent az, hogy az elérendő cél függvényében érdemes kiválasztani?

    1. Ha sok időnk van rá, ha szeretünk társaságban szaunázni, ha szeretjük az illóolajos felöntéseket, akkor a hagyományos szauna a jó választás. Ha inkább egyedül lennénk és mondjuk csak fél órát tudunk rászánni, ideálisabb az infrakabin. Az infraszaunának erősebb a méregtelenítő hatása.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük