fbpx

Akkor is eszünk, ha nem vagyunk éhesek?

Fiatal nő este a nyitott hűtőajtónál titokban fánkot eszik.

Sok esetben csak egy pohár vízre lenne szükségünk, de mi akkor is eszünk. És akkor is valamilyen ételhez nyúlunk, amikor igazából nem is vagyunk éhesek. Milyen okai lehetnek annak, hogy akkor is eszünk, ha egyáltalán nem is vagyunk éhesek? A cikkben erre adjuk meg a válaszokat.

Az evés egyik oka nem más, mint a stressz. Stresszes állapotban ugyanis stresszhormonok árasztják el a szervezetet és ez evésre késztet bennünket. Ezzel az a gond, hogy minél többször vagyunk idegesek, annál magasabb lesz a szervezetünkben a kortizolhormon szintje, ami viszont azt eredményezi, hogy egyre többet és többet eszünk, ez pedig elhízáshoz vezethet.

Hasonló hatása van a kialvatlanságnak, a fáradtságnak is, ugyanis ilyenkor pedig a ghrelinszint emelkedik meg a szervezetünkben, ami nem más, mint az éhséghormon, és ami szintén evésre késztet bennünket. Ez is egy ördögi kört alakít ki, hiszen akkor is ételhez fogunk nyúlni, amikor valójában nincs is ételre szükségünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Napjainkban nagyon sokan küzdenek szorongással. Ez azért gond, mert a szorongó embernek is szüksége van valamire, amivel levezetheti a benne tomboló feszültséget. Általában a szorongó emberek az evésbe fojtják ezt a negatív érzelmi állapotot és ez is veszélyes, hiszen akkor is esznek, amikor egyáltalán nincs is szüksége a szervezetnek ételre.

Az alkoholról mindenki tudja, hogy milyen hatásokat vált ki a szervezetben. Az egyik ilyen hatás, hogy szinte feloldja a józan ítélőképességet és ilyenkor az ember nem tud helyesen dönteni, még az étkezéssel kapcsolatban sem. Minél nagyobb mennyiségű ez a bevitt alkohol, annál nagyobb az esélye a túlevésnek és ezzel együtt az elhízásnak.

Éhesen az ember ne menjen vásárolni, tartja a mondás. És milyen igaz, hiszen ilyenkor olyan ételeket is megveszünk, amelyeknek egyáltalán nincs semmilyen tápértékük. Sokan esznek a bevásárlóközpontból kilépve, mivel éhesen mentek be az üzletbe. Vásárolni csakis tudatosan és jóllakottan érdemes elindulni.

 1. Beckerné Müller Teréz

  Ha egyedül él valaki, hogy küzdje le az unalom evést. Nem olyan társaságra gondolok ahol a cöliákiást traktálják egy kicsi nem árthat, cukros vagyok de nem érdekel a diéta. Majd ad az orvos erősebb gyógyszert.
  Próbálkoztam bezárom a konyhaajtót a fürdőben is van víz, a vizet előre bekészíthetem a nappaliba, nem megy.
  Unalom evés.

 2. Beckerné Müller Teréz

  Unalom evés.
  Cöliákiás vagyok.

  Egyedül élek unalmamban eszek. A társaság nem nem használ megy a traktálás.
  Egy kicsi nem árthat, cukros vagyok nem érdekel a diéta, majd az orvos ír erősebb gyógyszert. Sok egyéb megjegyzés elhangzik.
  Az étrend v. betegség magányossá tesz, gyerekek, unokák több száz kilométerre

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük