fbpx

Állati terapeuták

Egy farmerbe bújtatott lábat ölel át egy cirmos, kényelmesen elterpeszkedve.

A háziállatok elűzik a bánatot, barátságot ajándékoznak és betegségeket gyógyítanak minden életkorban. Egyes pszichológusok és gyógyítók felfedezték az állatok világát. Szerintük a kutyát, macskát és társaikat receptre kellene felírni.

1994-ben kutatók 100 hullámos papagájt osztottak szét 37 idősotthonban. „Amikor nyolc hét múlva el akartuk hozni őket, az idősek és az ápoló személyzet majdnem megvertek bennünket” – mosolygott Professor Dr. Reinhold Bergler, a kutató team vezetője. A madarakkal vidámság és beszédtéma költözött az otthonokba. Családi hangulat alakult ki, és már előre örültek a következő napnak.

Az időseknek végre megint lett egy feladatuk, kevesebb gyógyszert szedtek, ritkábban mentek orvoshoz, és kevesebb ápolásra volt szükségük. Nem a köszvény volt középpontban, hanem a papagáj. Az állat-ember kapcsolat egyre inkább magára vonja a tudomány érdeklődését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutyadoktor, cicaterapeuta

Elka Friedmann amerikai szociológus fedezte fel elsőként, hogy a háziállattal rendelkező szívinfarktusos betegek hamarabb egészségessé váltak és tovább éltek, mint a kutya, macska, hal vagy madár nélkül élő páciensek. Mert míg az emberekkel való minden kontaktus megemeli a vérnyomást, elegendő a helyiségben egyetlen állat jelenléte ahhoz, hogy csökkentse azt. Az állat mellett nyugodtabban ver a szív, csillapodik az idegesség és oldódik a stressz.

Számos tanulmány állapította meg – főleg az USA-ban, Skandináviában és Angliában –, hogy a macskák megakadályozzák a házasság csődjét és az öngyilkosságot. A kutyák előre megérzik az epilepsziás rohamot, és figyelmeztetik a gazdit. A tengerimalac megnyugtatja a hiperaktív gyereket, a nyuszi megtöri az autista páncélját. Az állatok mosolyt varázsolnak az Alzheimeres ajkára, és egy kicsit visszahozzák őt a realitásba; nevelik a „nehéz” gyerekeket, rehabilitálják a bűnelkövetőket.

Professor Dr. Reinhold Bergler így fogalmazott a 80-as években írt tanulmányában: „Az állatok biztonságot, bizalmat és megértést ajándékoznak nekünk, erősítik az önértékelésünket, mert olyannak fogadnak el, amilyenek vagyunk.” Fokozzák az életörömöt, motiválnak a gyógyulásban, stabilizálják a lelket, mozgásra ösztönöznek, fegyelemre nevelnek. Az állat mint csodagyógyszer? A professzor szerint „nem minden háziállat tesz jót minden gazdinak és minden élethelyzetben. Ha valaki nem szereti a macskákat, akkor egy cica aligha fogja nála oldani a stresszt.”

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük