fbpx

Amiről kínos beszélni: hüvelyi fertőzés nőknél

Fiatal nő rövid kék pizsamában a nadrágja elé tart egy SOS feliratú fehér papírt.

A gombás hüvelyi fertőzés az egyik leggyakoribb fertőzés a nők körében. Nemcsak a fiatal, hanem az idősebb korosztály is szenved tőle. A gombás hüvelyi fertőzést leggyakrabban a candida nevű gomba okozza, ezért is nevezik hüvelyi candidiázisnak is.

A hüvelyben is felborulhat az egyensúly, ilyenkor elszaporodnak a gombás fertőzést okozó kórokozók és kialakul a gombás hüvelyi fertőzés. Számos tényező hozzájárulhat a gombák elszaporodásához. Mindenki, aki szexuális életet él, bizonyára életében egyszer már megtapasztalta a hüvelyi fertőzésnek ezt a változatát. Bizonyos fogamzásgátló gyógyszerek vagy a szexuális együttlét során a hüvelyben alkalmazott fogamzásgátló krémek, sőt még a gumi óvszer is oka lehet a gombás fertőzés kialakulásának.

A cukorbetegség szintén előidézheti a candidagomba hüvelyben történő elszaporodását. A betegség kialakulhat antibiotikumos kezelést követően is, habár ilyenkor nem a gombák, hanem a baktériumok okoznak hüvelyi fertőzést. A hüvelyi irrigátorok is kiválthatnak fertőzést, hiszen felborítják a női hüvelyben a kényes egyensúlyt, azaz a pH-értéket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A menopauza szakasza is kedvez a gombás fertőzések kialakulásának. Ebben az időszakban elvékonyodik a hüvely nyálkahártyája, ami teret ad a kórokozók elszaporodásának és a hüvelyi fertőzések kialakulásának. A legyengült immunrendszerű betegek is gyakran panaszkodnak hüvelyi fertőzésre.

A gombás fertőzés megelőzése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. Kerüljük a műszálas, szűk alsónemű, harisnya, ruhanemű viselését. Ne használjunk illatosított higiéniai termékeket. A szexuális együttlétet követően alkalmazzunk probiotikumot is tartalmazó hüvelykúpot. Ez fokozottan érvényes azokra a nőkre, akik a menopauza szakaszába léptek.

Kerüljük az antibiotikumokat, ezeket csak akkor szedjük, ha feltétlenül szükséges, illetve kerüljük a kádban való hosszas üldögélést. Ha hajlamosak vagyunk a hüvelyi fertőzésekre, elsősorban a zuhanyozást részesítsük előnyben.

A probiotikus hüvelykúp használata mellett ügyeljünk a probiotikumos táplálékok rendszeres fogyasztására, ilyenek például az erjesztett ételek. A prebiotikumok fogyasztását se hanyagoljuk el. Prebiotikumokban gazdag például a fokhagyma. Ne használjunk irrigátort és hüvelyöblítőket, illetve illatosított intim mosakodókat. Szexuális együttlét előtt és után is látogassuk meg a mellékhelyiséget, illetve mindkét alkalommal, azaz minden szexuális együttlét előtt és után zuhanyozzunk le.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük