fbpx

Az életmentő málna

Kis fonott kosárkában egy adag frissen szedett málna.

A málna pompázhat vörös, lila, narancs és akár még fehér színben is. Világszerte azonban a vörös málna a legismertebb fajta. Mindegy milyen színű, nagyon egészséges és nagyon szívós növényről van szó.

Málnáról már az ősidőkből is vannak feljegyzések. A fekete málnát főként Amerikában ismerik, komolyan csak a 19. században kezdték el termeszteni, legfőképpen Lengyelországban, Németországban, Chilében és az Egyesült Államokban.

A málna nemcsak ízletes, de alacsony a kalóriatartalma és antioxidáns vegyületekben is gazdag. A málna ellagsavat tartalmaz, amely a szabad gyökök semlegesítésével megakadályozza a sejtmembránok károsodását. Antociánokat is vannak benne, amelyek a málna élénk színét adják. Kutatások igazolják, hogy a málna antioxidáns vegyületei öregedésgátló, gyulladásgátló hatásúak és sok krónikus betegségtől óvhatnak meg bennünket.

A xilitolt általában a nyírfa kérgéből vonják ki. Újabban málnából is készítik, amelyet aztán cukorhelyettesítőként lehet használni. Alacsony kalóriatartalmú, egészségügyi előnyei is jól ismertek. Lassabban szívódik fel, mint a cukor, így cukorbetegek is bátran használhatják.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A málna a C-, A- és E-vitamin kiváló forrása és sok béta-karotint is tartalmaz. B-komplex-vitaminokban, illetve káliumban, mangánban, rézben, vasban és magnéziumban is gazdag.

A málna olyan komponensekkel rendelkezik, amelyek lelassítják a tumor növekedését és meg is fordíthatják a negatív folyamatokat az emberi testben. A málna ugyanis nemcsak csökkenti, hanem meg is szünteti a krónikus gyulladást, amely szinte minden krónikus állapot mögött meghúzódik.

A bogyós gyümölcsökhöz hasonlatosan a málna is csökkenti a vérnyomást, növeli a HDL-koleszterin szintjét és a vérlemezkék aktivitását is csökkenti. Mivel a málna gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, így elősegíti a rákos megbetegedések, a szív-és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az allergiák, a kognitív hanyatlás és az életkorral összefüggő látásproblémák megelőzését.

A makuladegeneráció legfőképpen az idősebb korosztályt veszélyezteti. Viszont már napi három adag málna segíthet abban, hogy ez a betegség ne alakuljon ki.

A málnalevéltea alkalmas a vérben lévő húgysav tisztítására. Amíg a fájdalom el nem múlik reggel és este is egy-egy csésze elfogyasztása javasolt. Megelőzésre és szintentartásra elegendő hetente vagy kéthetente 1-1 csészényi teát elfogyasztani. A tea vizelethajtó és izzasztó hatással is rendelkezik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.