Egy nagy adag friss eper egy bambusztálban.

Az eperben fisetin nevű flavonoidok találhatók, amelyek elengedhetetlenek az egészséges élethez. A fisetin drámai módon képes csökkenteni a gyulladást és az ehhez kapcsolódó kognitív problémákat, amelyek az öregedéssel is együtt járhatnak. Egy vizsgálatban, ahol emlőrákos betegeket vizsgáltak, megállapították, hogy a fisetin nevű vegyület mintegy 30 százalékkal növelte a rákos sejtek „halálozását”.

A krónikus gyulladás számos betegség okozója lehet, beleértve az autoimmun betegségeket, a rákos megbetegedéseket, illetve a szív- és érrendszeri betegségeket. A fisetin azonban segít a krónikus gyulladás csökkentésében és a nemkívánatos betegségek kialakulásának megelőzésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Vizsgálatok is megerősítik, hogy a korral kapcsolatos egészségügyi problémákat az antioxidánsok hiánya okozhatja. Több kutatás is megerősíti, hogy az antioxidáns fisetinnek egyre több előnye lehet a memória és az osteoarthritis tüneteinek csökkentésében. Más vizsgálatokban a fisetin segítséget nyújtott a homociszteinszint csökkentésében, illetve a diabéteszes neuropátia és a májkárosodás tüneteinek csökkentésében.

Egy kutatásba egereket vontak be. Az egerek egyik csoportja kapott fisetinkiegészítést, míg a másik csoport tagjai nem. A fisetinnel nem kezelt egerek magasabb gyulladásos és stresszmutatókat produkáltak, illetve a kognitív teszteken sem értek el olyan kiemelkedő eredményeket.

A fisetin nemcsak az eperben található meg, hanem az almában, a mangóban, a szőlőben, a paradicsomban és a datolyaszilvában. A zöldségek egy része is tartalmazza, mint például az uborka, a hagyma és bizonyos típusú diófélék is. Mégis elmondható, hogy a legmagasabb koncentrációban az eper tartalmazza ezt a flavonoidot.

Az eperben található fisetin drámai módon képes megnövelni a rákos sejtek halálozási arányát. Egy kísérletben emlőrákos betegeket vontak be. A betegek a kemoterápiás gyógyszerek mellett fisetinkiegészítést is kaptak. A fisetin az első 24 órában a rákos sejtek húsz százalékát, míg 48 óra elteltével a rákos sejtek 30 százalékát képes volt elpusztítani. Mivel a fisetin gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásokkal rendelkezik, így érdemes megelőzési céllal minél több, fisetinben gazdag táplálékot fogyasztani.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*