fbpx

Az eper segít megvédeni az időseket a neurodegeneratív betegségektől

Kék színű papírdobozban és mellette az asztalon friss eper.

Egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az eper természetes növényi összetevői növelhetik az agy egészségét, miközben csökkentik az öregedéssel járó neurodegeneratív betegségek kockázatát.

Az eper egy antioxidánsban gazdag fisetin vegyületet tartalmaz, amelyről a tudósok megállapították, hogy csökkenteni képes az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A fisetin nem csak ennek a betegségnek a kockázatát képes lecsökkenteni, hanem hatékony lehet az életkorral összefüggő mentális hanyatlással, a stroke-kal és a demenciával szemben is.

Az eperben lévő értékes vegyület csökkenti a kognitív rendellenességekkel járó gyulladást, fokozza az agy egészségét és csökkenteni képes az idegrendszeri betegségek kialakulásának kockázatait is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatók egereken végeztek vizsgálatokat. Az egereket két táborra osztották. Az egyik csoport tagjai minden nap kaptak valamennyi fisetint hét hónapon keresztül. A másik egércsoport kontrollcsoportként működött.

A vizsgálati periódust követően a két csoport közötti különbség szembetűnő volt. A fisetin vegyületet nem kapó egerek az összes kognitív teszten nagyon rosszul teljesítettek. De nem csupán a kognitív funkcióik voltak rosszak, hanem szervezetükben a gyulladási szint sem volt megfelelő, illetve a stresszválaszaik sem voltak nagyon biztatóak.

Ezzel szemben a fisetinnel kezelt egerek nem mutattak kognitív hanyatlással kapcsolatos jeleket. És a gyulladási markerek, illetve a stresszválaszaik sem adtak okot aggodalomra, sőt ezek a mutatók jobbak is voltak, mint a vizsgálat kezdetekor.

Az agyi egészség fokozása és az életkorral összefüggő neurodegeneratív betegségek kockázatainak csökkenésének egyik természetes eszköze az eper lehet, amely meglehetősen gazdag a fisetin nevű vegyületben.

Az eper, pontosabban a benne lévő fisetin hatásos lehet a cukorbetegség és a metabolikus szindróma szövődményeinek javításában is. Ilyen szövődmény lehet a veseprobléma, a látásromlás vagy az idegi zavarok. A gyümölcsben lévő fisetin ugyanis antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.

Kutatások igazolják, hogy a fisetin csökkenti a magas vérnyomást, illetve a vesék káros megnagyobbodását is megállítja.

Ez a vegyület csökkenteni tudja a szorongást is, illetve képes vitalitással feltölteni az emberi szervezetet.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.