fbpx

Az immunrendszert aktiváló réz

Asztalon kerek vágódeszkán és körülötte réztartalmú táplálékok, középen fekete táblán a réz vegyjele: Cu.

A szervezetünknek sokféle ásványi anyagra van szüksége, az egyik a réz. Mutatjuk, hogy milyen fontos szerepe is van ennek a tápanyagnak és milyen táplálékokkal vihetjük be a szervezetünkbe.

A réznek nagy a szerepe a vörösvértestek előállításában, a vérnyomás szabályozásában, de a vas felszívódását is megtámogatja. Milyen feladatai vannak még a réznek? A réznek fontos szerepe van az immunrendszer aktiválásában, valamint a csontok, a kötőszövet, az agy és a szív egészségének fenntartását is biztosítani tudja. A férfiaknak is különös gondot kellene fordítaniuk a megfelelő rézbevitelre, mivel segít a prosztatagyulladás megelőzésében.

Kutatások során megállapításra került, hogy a menopauza szakaszába lépő hölgyek esetében alacsony a rézszint, ami viszont okozhat alacsony csontsűrűséget, persze ennek kialakulásához más vitaminoknak és ásványi anyagoknak az alacsony szintje is aktívan hozzájárulhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rézbevitellel azonban csak legyünk óvatosak, mert az sem jó, ha ennek az ásványi anyagnak nagyon magas a szintje. Egyes kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a túl magas rézszint szorosan kapcsolódik az emlőrák és a tüdőrák kialakulásához, illetve a hasnyálmirigy-daganat kialakulása is köthető ahhoz, ha túl sok réz van a szervezetben.

A réz gazdag forrás a máj, a kagyló, a burgonya, a teljes kiőrlésű gabonák, a zöld leveles zöldségek, a borsó és a bab.

A rézhiánynak vannak tünetei amellett, hogy a laborvizsgálaton is fényt deríthetnek ennek az ásványi anyagnak a hiányára. Milyen tünetekkel kell számolnunk, ha rézhiányban szenvedünk? Ilyen például a látásvesztés, a fáradtság, a zsibbadás, bizsergő érzés a végtagokban, a remegés, a bizonytalan járás.

A rézhiányhoz sok minden hozzájárulhat, többek között a cöliákia, a cisztás fibrózis vagy éppen a Crohn-betegség.

Amennyiben túl sok réz halmozódik fel a szervezetben, akkor is kellemetlen tünetekkel kell számolnunk, ilyen például az izomfájdalom, a hasmenés, a hányás, a sárgaság. Súlyosabb esetekben pedig veseelégtelenség és szívelégtelenség is bekövetkezhet.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Lénard Sándor hasonlata volt arra, hogy valamiből kevés is elég: a rézötvözetű kanálból is megkapjuk azt a kevéske rezet, amire szükségünk van. Külsőlegesen sem megvetendő a réz: a lakkozatlan sárgaréz kilincsen elpusztulnak a kezünkkel rávitt mikrobák. Becsüljük meg a réz kilincseket, amíg még vannak!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük