fbpx

Az öregedés szép is lehet

Egy idős, nyugdíjas házaspár a fűben feküdve egymásra mosolyog.

A címben szereplő állítás csak akkor igaz, ha elfogadjuk önmagunkat és nem akarunk harcolni az öregedéssel, hiszen ez egy teljesen természetes folyamat. Hiába is hadakozunk, ráncosak leszünk és egyre több olyan dolog lesz az életünkben, amit sokkal nehezebben tudunk végrehajtani, mint tíz vagy húsz évvel korábban. Ha azonban elfogadjuk a korlátokat és mellette odafigyelünk az egészségünkre, akkor túl nagy baj nem lehet, és az öregkor még szép is lehet, amelyben minden egyes nap örömmel telve és boldogan élhetünk.

Az idősebb korban kialakított egészséges életmód a pozitív gondolkodással kezdődik. Nem lehet egyik napról a másikra váltani, éppen ezért nagyon lényeges, hogy kezdetben kisebb célokat tűzzünk ki magunk elé. Először ezeket valósítsuk meg, majd jöhetnek a nagyobb tervek is.

Nagyon lényeges a pozitív hozzáállás és életszemlélet is. Vizualizálhatjuk a céljainkat és akár mondogathatjuk is magunknak, hogy meg tudjuk csinálni. Fontos tudni, hogy az új egészséges életmód kialakítása időbe telik. Ha az egyik nap mégis visszatértek a korábbi rossz szokások, semmiképpen ne stresszeljen. Majd minden kialakul, az egészséges életmód és életszemlélet is rutinná válik, és akkor minden gördülékenyen fog menni a jövőben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szép öregedés magába foglalja az egészséges táplálkozást is, amelynek szerves része az antioxidánsok fogyasztása. Ezek a vegyületek nagyon hatásosak a betegségek megelőzésében és az egészség fenntartásában. Ilyen antioxidáns tápanyag például a resveratrol, amely megtalálható a szőlőben és az áfonyában. Ez az antioxidáns hosszú élettartamot is biztosíthat, hiszen védi a sejteket az oxidatív károsodástól.

A kurkuma bioaktív anyaga a kurkumin is egy értékes antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő hatása miatt hozzájárulhat a krónikus betegségek megelőzéséhez. A kvercetin egy hasznos bioflavonoid, amely az erek egészségét támogatja, így segíti a szív és az érrendszer egészséges működését. A fitonutrtiensek pedig az antioxidáns szintet növelik a szervezetben.

Az egészséges táplálkozás részét kell, hogy képezzék a gyümölcsök és a zöldségek, amelyekkel nélkülözhetetlen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe. Fogyasszon fehérjedús ételeket is, hiszen ezek javítják a szöveteket és segítenek az energiaszint stabilitásában.

Szintén fontos, hogy szerepet kapjanak az étrendünkben az egészséges olajok, a diófélék és magvak, amelyek jó memóriát és szép bőrt biztosíthatnak. De a hidratálás is elengedhetetlen. Érdemes ezért naponta legalább 8 pohár vizet meginni, ellenben minimalizálni a kávé- és az alkoholfogyasztást.

 1. Kedves Szerkesztő!
  Hasznos információkat tartalmaznak az írások.
  Nagyon jó lenne, ha mindig közvetlen példákkal egészítenék ki az állításokat. Pl.: A kvercetin egy hasznos bioflavonoidot tartalmaz (pl.: az ételféleségek felsorolása), amely az erek egészségét támogatja.
  A laikus olvasónak fontos, hogy a hatóanyag megjelenési formáját közvetlen egymás mellé utalva olvassa.
  Köszönettel: Edit

 2. Szuhay Péter

  Igaz az, hogy idősödve bizonyos tevékenységeket – modern kifejezéssel élve – el kell, hogy engedjünk. Nem fogok 66 évesen elindulni a Mátrabérc teljesítménytúrán. Viszont soha nem engedhetjük el testsúlyunk ésszerű korlátozását és a még jóleső mértékű mozgást, például a napi 8 km gyaloglást. Aki többet mozog, bűntetlenül nassolhat egy kicsit!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük