fbpx

B-vitaminok, amelyek csak hasznunkra lehetnek

Egy asztalon tábla B-vitamin felirattal, körülötte B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek, sajt, lazac, paradicsom, vörös hús, spenót, rák, földimogyoró, máj, tej, kesudió, tarkabab.

A B-vitaminoknak nagyon fontos szerep jut, hiszen olyan tápanyagokról van szó, melyek segítséget nyújtanak az egészséges sejtek felépítésében, de aktívan részt vesznek az energiatermelésben is.

A B-vitaminok támogatják az immunrendszer, a máj, a szív és az agy egészséges működését. Gazdag forrásai a tojás és a zöld leveles zöldségek, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a táplálékokat. Cikkünkben néhány olyan B-vitamin kerül felsorolásra, melyek minden szempontból hasznosak az egészségünkre nézve.

A B7-vitamin másik neve a biotin. Fontos szerepet tölt be az aminosavak és a zsírok előállításában és felhasználásában. Amennyiben biotinhiányban szenvedünk, akkor a hajunk száraz és sprőd lesz, hasonlóan a bőrünk is száraz és pikkelyes tapintásúvá válik. A biotin nemcsak az egészséges fényes hajat, hanem a szép körmöket is biztosíthatja.

A B9-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a sejtosztódásban és a DNS-szintézisben. Amennyiben terhesség alatt folsavhiány lép fel, a magzat születési rendellenességét is okozhatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A B12-vitamin a folsavval együtt nagyon sokféle folyamatban vesz részt. A vegetáriánusok és az idősebb személyek gyakran küzdenek ennek a vitaminnak a hiányával, ami akár vészes vérszegénységhez is vezethet, de a hiánya az agyra és az idegrendszerre is kihatással lesz.

Aki ennek a vitaminnak a hiányában szenved, gyakran érezhet zsibbadást és égő érzést a végtagjaiban, illetve mentális funkciók is csökkennek. Ez azért is jelentős veszélyt hordoz magában, mert ez az állapot főleg idősebb személyeknél Alzheimer-kór kialakulásához vezethet.

A B-vitaminokat együtt kell szednünk, azaz a legjobb, ha a patikában nemcsak egyfajta B-vitamint, hanem úgynevezett B-vitamin-komplexet kérünk. Mindenképpen ajánlatos szedni dohányzó embereknek, cukorbetegeknek, időseknek, depresszióval küzdőknek, és azoknak, akiknél alacsony immunfunkciót állapítottak meg.

A B-vitamin-komplex hasznos lehet azoknak is, akik koncentrációs nehézségekkel küzdenek, sokszor feszültek, de kismamáknak, alkoholfüggősben szenvedőknek, vegánoknak és vegetáriánusoknak is javasolt a B-vitaminok rendszeres fogyasztása.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.