Érelmeszesedés sematikus ábrázolása egy eltömődött, kettévágott ér rajzával.

Az érelmeszesedés – egyszerűen fogalmazva – akkor következik be, amikor az artériák elzáródása korlátozza a vér normális áramlását. A közelmúltban végzett kutatások azt bizonyítják, hogy a K- és a D-vitamin együttesen képesek együttműködni az érelmeszesedés progressziójának megállításában, ezzel megelőzve az olyan végzetes betegségeket, mint a stroke vagy a szívroham.

Az érelmeszesedést az artériás falakon keletkezett zsírok felhalmozódása és a felesleges koleszterin, plakk okozhatja. A plakkfelhalmozódás megakadályozza, hogy elegendő mennyiségű tápanyag és oxigén jusson el az egyes szervekig és szövetekig. A lerakódott plakkok azért is veszélyesek, mivel hatásukra vérrögképződés is kialakulhat. A káros plakklerakódások miatt az artériák elveszíthetik rugalmasságukat. Ez a nemkívánatos károsodás véráramlási problémákat okozhat, de a vérnyomással is gondok lehetnek. Habár az artériás merevség az öregedés következménye, mégis az olyan tényezők, mint a magas vércukorszint, a meszesedés vagy a gyulladás mind-mind hozzájárulnak a problémához.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A K- és a D-vitaminok kulcsfontosságú szerepet töltenek be az artériás egészségben. A D-vitamin elősegíti a táplálékból történő kalciumfelszívódást és a kalcium csontokba történő bejutását is megtámogatja. A K-vitamin bizonyos fehérjéket – Gla-fehérjéket – hoz létre az artériák falaiban, amelyek megakadályozzák a kalciumlerakódásokat az artériákban, amelyek meszesedésként felhalmozódhatnak. Ha e kettő vitamin aránya nem megfelelő, akkor a testünk kalciumfelhasználása nem lesz megfelelő, ami számtalan betegség kialakulásához vezethet.

Tanulmányok igazolják, hogy a D-vitamin alacsony szintje szívbetegséghez vezethet, illetve emelkedett vérnyomással, nagyobb mennyiségű C-reaktív fehérjével, azaz a gyulladás biológiai markerével jár együtt.

A D-vitamin-kiegészítés segíthet a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében, különösen az idősebb személyeknél, a cukorbetegeknél és az alacsony tápanyagszintű betegeknél. A megfelelő D-vitamin-szint segít a vérnyomás csökkentésében, a K-vitamin-kiegészítés pedig 50 százalékkal csökkenti az artériás merevséget a posztmenopauzás nőknél. Mindemellett a K-vitamin a szívkoszorúér-meszesedés megelőzésében is szerepet játszhat.

A D-vitamint érdemes D3-vitamin formájában magunkhoz venni. Ez ugyanaz a vitamin, ami napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Mielőtt D- és K-vitamin-kiegészítésbe kezdene, előtte mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával. Különösen akkor, ha K-vitamint szeretne szedni, ugyanis ezt szívbetegek, illetve véralvadásgátló szert szedők csak fokozott óvatossággal és orvosi felügyelet mellett szedhetik.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. A probléma ott kezdődik, hogy akik véralvadásgátlót szednek, nem vehetnek magukhoz K vitamint… Tehát ez ugrott. Legalábbis a warfarin (Syncumar) szedőkkel ez a helyzet, az újakat nem ismerem, mert a kedves kardiológus asszony a Péterfy Kórházban – mosolyogva ugyan -, de nem írta fel nekem az új generációt. Hiába is mondtam, hogy 18 éve szedem a Syncumart, tele vagyok állandóan kék foltokkal, véraláfutással. Nem beszélve a havi vérvételekről (INR érték). Csakis és kizárólag szakorvosi javaslatra írható fel az új és még úgyis 6 ezer forint körül van az ára. Szégyen, gyalázat!

  2. Az Életkristály koncentrátum a legjobb, rendben tartja az ereket!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*