Desszertes tányéron villa szel egy falatot a túrótortából, melyen cseresznyés öntet van.

Annak sokan nincsenek is tudatában, hogy létezik emésztési gyengeség. Tovább ront a helyzeten az, hogy ezt a témát a mindennapi gyakorlatban gyakran még a szakemberek is figyelmen kívül hagyják. A jól ismert szólások és bölcsességek nem mindig ragadják meg a lényeget. Mert például ha valaki ahhoz tartaná magát, hogy „Az vagy, amit megeszel”, akkor legkésőbb egy béltisztításnál kétségbe vonná ezt a bölcsességet, illetve legalábbis nem érezné teljesnek azt.

Szigorúan véve ugyanis nem abból élünk, amit megeszünk, hanem sokkal inkább abból, amit megemésztünk. Ez egy lényeges különbség, mert nemcsak az élelmiszereink minősége döntő az egészségünkre nézve, hanem legalább ennyire meghatározó az emésztés minősége is. Sőt, valószínűleg még fontosabb, mint az ételeink kiválasztása. Ez a téma ma aktuálisabb, mint bármikor, ugyanis a rossz emésztés a növekvő jóléttel, a denaturált élelmiszerekkel, a magas cukorfogyasztással és a stresszes életmóddal szinte normál állapottá vált.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sok mai civilizációs betegség ezeknek az emésztési zavaroknak az egyik következménye. Ha ugyanis az emésztés gyenge, akkor a legjobb és legértékesebb élelmiszerek és táplálékkiegészítők sem képesek optimális egészséget biztosítani. Ez különösen végzetes azokban a helyzetekben, amikor a nem edzett, vagy akár megbetegedett beleket állandóan számukra nem összeférhető ételekkel terhelik. Ha ezek nem tudnak kielégítően lebomlani, mert az emésztési gyengeség miatt túl kevés emésztőnedv és -enzim van jelen, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Az emésztetlen élelmiszer-összetevők ugyanis a bélben erjedési és rothadási folyamatokhoz vezetnek, amelyek más szervek – többek között a máj – megterhelését vonják maguk után.

Nagy jelentősége van tehát annak, hogy a szervezet hogyan bánik a magához vett élelmiszerekkel. Mi történik például a sebtében bekapott szendviccsel, amely az emésztési gyengeségünk miatt akár három napig is időzhet a bélben? Mi lesz a zsemléből az emésztési folyamat végére, és milyen tápanyagok hasznosultak? Hozzájárult egyáltalán a szendvics ahhoz, hogy a szervezetet a szükséges tápanyagokkal ellássa?

Az optimális emésztés csak akkor működhet, ha a folyamatban részt vevő szervek mindegyike százszázalékos pontossággal végzi el mindenkori feladatát. Az egész emésztési folyamat rendkívül összetett. Ha csak egy eleme hiányzik, vagy nem teljesen kifogástalanul működik, homokszem kerül a gépezetbe. Ennek óhatatlan következménye, hogy a szervek közötti tökéletes összhang csorbát szenved.

Például ha a nem elégséges rágás miatt a szájban túl kevés a nyál, már az emésztési folyamat kezdetén nem képződik elegendő enzim. Ha tehát túl gyorsan rágunk, és az ételeket csak félig megrágva nyeljük le, a falatok rosszul emésztett állapotban kerülnek a gyomorba. Ha itt sincs elegendő gyomorsav, az súlyosbítja a helyzetet. Ez oda vezet, hogy az étel teljesen rosszul előemésztett állapotban éri el a belet, és azt túlterheli. Könnyen elképzelhető, milyen bajba kerül ezzel a bélflóra, mivel a nem megfelelően feldolgozott élelmiszer-összetevők által kiváltott erjedési és rothadási folyamatok kedveznek a káros bélbaktériumok terjedésének.

Ehhez a cikkhez 13 hozzászólás

 1. Szalayné Szalma Zsuzsanna

  A cikk teljesen érthető, de mit lehet tenni, ha valamilyen okból a probléma kialakult? No és mik a tünetei a rossz emésztésnek a – gondolom – felfúvódáson kívül?

  • Dr.Tolnai Valéria

   Rengeteg tünete van a rossz emésztésnek, puffadás, gyomorégés, fájdalmak a hasban, epetájon stb, de a depresszó, hajhullás, izületi fájdalom, stb.,stb. is lehet a következmény. Fontos egy komplex emésztőenzimeket tartalmazó táplálékkiegészítő, jobb esetben kivizsgálás /nem hagyományos orvosi/ után.

 2. Lovász Lászlóné

  Ha már kialakult, mi a megoldás? Tudom, hogy kevésbé rágom meg az ételt, de más megoldás mi lenne a legjobb?
  Üdv. Marika

 3. Lisztérzékenység kialakulásánál / időssebb korban a bélflóra kopását, okozhatja-e emésztési zavar, vagy az imunrendszer nem megfelelő müködése. üdvözlettel: Imre.

 4. Mátyás Vilmos

  Hosszú ideig küszködtem emésztési problémákkal.
  A lehetséges gyógyszereket sorba kipróbáltam (enzimkészítmények, emésztés segítők). Gyomor és béltükrözésnek vetettem alá magamat, szerencsémre nem találtak komoly szervi elváltozást, csak elsavasodást. Azóta négy lúgos só keveréket használok ( kálcium karbonát, magnézium karbonát, nátrium bikarbonát és kálium bikarbonát-1 kávéskanál 1/2 l vízben) és szuperoxigénezett vizet iszom, napi 1 litert, amit otthon, oxigénező szifonban (magyar találmány) magam készítek, 2000 mg O2/liter. Azóta megszüntek a panaszaim.
  Bármit, amit megeszünk – legyen az fehérje, zsír vagy szénhidrát – az emésztés során egy két szénatomos molekulává (acetil-koenzim-A) hasad le, és így kerül a citrát-körbe. A táplálék égése savak egymásba alakulásán keresztül zajlik le. Optimális esetben –amikor sok az oxigén (O2) – a folyamat végterméke széndioxid (CO2) és víz (H2O). Ha kevés az oxigén, az égés – a kör – valahol megáll és SAV szaporodik fel. Az elsavasodást alapszinten O2 hiány okozza!!
  A táplálékból felszabaduló energiát az ATP (adenozin-tri-foszfát) tárolja. Azért eszünk, azért lélegzünk, hogy ATP-t termeljünk. A „nincs elég energiám, fáradt vagyok” helyett mondhatnánk azt is, hogy nincs elég ATP-nk. ATP használódik fel minden testi funkciónkra: séta, futás, szellemi munka (gondolkodás), a légző izmok munkája, a szívverés vagy akár az emésztés folyamatára. Az ülő életmód, a satnyuló izmok, a napi mozgás hiánya, az ellaposodó, felületes légzés mind kevesebb oxigént juttatnak a sejtekbe, ezáltal a test elsavasodik. Hiába közömbösítjük a vérünkben lévő savat, ha az alap okot – a sejtszintű elsavasodást – nem szűntetjük meg.
  Ezt pedig CSAK OXIGÉNNEL lehet!!!
  Az alábbi – klinikailag nem igazolt – tapasztalatok mutatkoztak napi 1 liter oxigénes víz (2000mg/l) fogyasztása után a fogyasztók 80-90%-ánál.
  -A krónikus fáradtság megszűnése, frissesség, ezért a kávé teljesen pótolható vele
  -Látásjavulás, már 3-4 hét eltelte után észrevehető
  -Vérnyomás normalizálódása. Az esetek nagy részében 1-2 héten belül a gyógyszeradag drasztikus csökkentésére volt szükség
  -Jobb alvásminőség, az alvásigény 1-1,5 órával csökken
  -Krónikus emésztési zavarok megszűnése (puffadás, székrekedés)
  -Fejfájás, migrén csökkenése vagy teljes megszűnése
  -Ízületi fájdalmak jelentős csökkenése
  -Köszvényes fájdalmak megszűnése
  -Lábszárfekély gyógyulási folyamatának látványos felgyorsulása
  -Gombás betegségek (pl. Candidiázis) megszűnése
  -II-es típusú cukorbetegnél vércukorszint csökkenése
  -Krónikus hörghurut, ill. felső légúti allergia jelentős javulása
  -Sportolás, megerőltető munkavégzés után a nyugalmi pulzusszám és a légzés lényegesen gyorsabb helyreállása
  -Depresszió és egyéb pszichés tünetek gyors javulása
  -Fogyókúrában az anyagcsere és a zsírégetés serkentése
  -Daganatok kialakulásának megelőzése (daganat

  • Abonyi Györgyné

   Köszönöm a tanácsot de a leírtakat hol lehet beszerezni.

  • Kedves Mátyás Vilmos!

   Hol lehet beszerezni a sókat, hogyan állapította meg az arányokat? A szuperoxigénezett víz hogyan állítható elő és miből?

   Üdvözlettel: Kúti Mária

 5. Szenka József

  Amit Ön itt leírt az nagyon szép és jó, Nagyon érdekel, hogy hol lehet a karbonátokat és az oxigénező szifont beszerezni. Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel: József,

 6. Nyeső Jánosné

  Hasonló kérdéseim vannak mint az előző hozzászólóknak.

  Tisztelettel,köszönettel:Nyesőné

 7. Surányi Erika

  Engem szintén az érdekelne, hogy hol lehet a lugositó sókat és az oxigénező szifont beszerezni.
  Válaszukat köszönöm. Surányi Erika

 8. Jonak hangzik. Hol lehet ezeket a dolgokat beszerezni. Foleg az Oxigenezo szifont?

  • Deákné Tóth Teréz

   Átverés az oxigénes víz
   Inkább vegyünk egy mély lélegzetet!

   “Bár az oxigénes vizek állítólagos hatásmechanizmusa már több helyen is súlyos sebet kapott, azért tételezzük fel, hogy valami csoda folytán mégsem illan el az oxigén a vízből légköri nyomáson, és a gyomrunkban mégis fel tud szívódni. Na, és akkor mi van? – adódik a kérdés.

   Nyugalmi állapotban egy átlagos felnőtt ember egy perc alatt 330 milligramm oxigént vesz fel, teszi ezt percenként 12–16 lélegzetvétellel, vagyis egy lélegzetvétel 20–30 mg oxigént juttat a szervezetbe (de extrém esetben, mondjuk, egy kerékpárversenyzőnél a Tour de France hegyi szakaszain az érték ennek a tízszerese is lehet). Ez azt jelenti, hogy az a literenkénti 40 mg, ami légköri nyomáson képes a vízben oldódni, egy nagyobb sóhajjal vagy ásítással felvett oxigénnel egyenértékű.

   Ha viszont komolyan vesszük a reklámokban említett 2000 milligrammot, az hat percre elegendő oxigén egy liter vízben, óriási nyomáson, aminek a szervezetbe jutása (már ha a gyomor képes lenne felvenni), valószínűleg a búvárok által rettegett oxigénmérgezéshez vezetne.”

   A teljes cikk az alábbi linken olvasható!

   http://index.hu/tudomany/2011/01/12/atveres_az_oxigenes_viz/

   • a viz az H2O tehát hova teszek még hozzá oxigént????? a buborék oxigén pedig értelemszerüen feljön a viz tetetjére tehát az nem nagyon kerül/marad a vizbe. szerintem is ez csak átveres de még inkább hülyeség!!!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*