Epekő ábrázolása az emberi testben.

Az epepanaszok között talán a két leggyakoribb betegség az epekő és az epehólyag-gyulladás. Epekőről akkor beszélünk, ha az epehólyagban vagy az epevezetékekben kemény, kőszerű lerakódások keletkeznek. De mi válthatja ki az epekövek megjelenését? Elsők között a magas koleszterinszint és a súlytöbblet szerepel. A rizikótényezők közé sorolandók még a zsíranyagcsere-zavarok, a gyulladásos bélbetegségek vagy az epesavhiány. De a betegség örökölhető is. A kövek lehetnek úgynevezett koleszterinkövek is, ebben az esetben zsírszerű anyagokból állnak. Akkor beszélünk kalciumkövekről, ha a kövek mésztartalmúak. Az epekő mérete lehet apró méretű, ilyenkor epehomoknak nevezik, de ezek akár a diónyi nagyságot is elérhetik.

Milyen tünetei vannak az epekőnek? Az epehólyag főleg nyomásra érzékennyé, fájdalmassá válik. Az epekövet gyakran magas láz is kíséri és előfordul, hogy a hasüreg jobb oldali részében is görcsös fájdalom lép fel. Emellett a vérkép általában magas fehérvérsejtszámot mutat. A kőképződést elősegíti a koleszterinben és kalóriában gazdag táplálkozás, ezért törekedni kell a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, vagyis a kalóriaszegény és a ballasztanyagokban gazdag étkezésre. Aki gyakran diétázik, illetve fogyókúrázik, majd újra és újra visszatér korábbi, nem túl egészséges életmódjához, nagyobb veszélynek van kitéve, mint azok, akik az egészséges táplálkozás részesítik előnyben. Az epekövek eltávolítására abban az esetben van szükség, ha panaszokat okoznak a páciensnek, vagyis ha a hólyag falát folyamatosan ingerlik, illetve az epejáratok begyulladnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Epehólyag-gyulladásról akkor beszélünk, amikor kövek zárják el az epevezetékeket. A gyulladás olyan mértékűvé is válhat, amely jelentősen károsítja az epehólyag nyálkahártyáját. Az akut epehólyag-gyulladás általában komoly fájdalommal, epegörcsökkel jár együtt. Azoknál a betegeknél, akiknél az akut forma jelentkezik, epekövet is felfedeznek a vizsgálatok során. A krónikus epehólyag-gyulladásra leginkább az epeköves rohamok jellemzőek. Az epehólyagban sűrű epe vagy epekövek halmozódnak fel, amelyek gyakran elzárják az epehólyag-vezetéket. Akármelyik formája is jelentkezik az epehólyag-gyulladásnak, általában kórházi kezelést von maga után. Mindkét esetben sor kerülhet az epehólyag eltávolítására. A betegek a műtétet követően is gyakran éreznek fájdalmat, de ez néhány hét múlva elmúlik.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Szűcs Jánosné

    2010-ben epehólyag-eltávolító műtéten estem át,sajnos azóta is gyakran van epepanaszom.Rendszeresen fogyasztom a különféle gyógyszertári étrend kiegészítőket,epehajtókat.Mi lehet ennek az oka,hogy ugyanúgy küszködök,mint műtét előtt .Üdvözlettel Szűcsné

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*