fbpx

Eper – a fenséges C-vitamin-bomba

Zöld tálkában frissen szedett eper.

Az eper magas C-vitamin-tartalmával (65 mg/100g) fontos része az egészséges táplálkozásnak. 100 grammonként 32 kilokalóriával kevés energiát ad a szervezetnek, és így segít megőrizni a karcsú vonalakat. Ezen felül szekunder növényi anyagokat (ferulasav, ellágsav) is tartalmaz, amelyek a rákmegelőző hatásukról ismertek.

A termesztett nagy gyümölcsű eprünk elődje a kicsi, szaftos és aromás erdei szamóca. Már 1714-ben Franciaországban kialakultak két erdei szamócafajta keresztezésével az első nagy, húsos eprek. Ma már a gyümölcs több mint 600 különböző fajtája létezik, amely méretében, struktúrájában, színében és ízében is különbözik egymástól.

Vitaminok az eperben

Az eper gazdag vitaminokban, különösen C-vitamin található nagy mennyiségben az édes gyümölcsben. 100 gramm eper átlagosan

  • 8 mikrogramm A-vitamint,
  • 54 mikrogramm B2-vitamint,
  • 0,3 milligramm B3-vitamint,
  • 43 mikrogramm folsavat,
  • 65 milligramm C-vitamint,
  • 0,1 milligramm E-vitamint,
  • 13 mikrogramm K-vitamint tartalmaz.

Kemény, fénylő és élénkvörös

Mivel az eper származási helyétől függően erősen szennyezett lehet peszticidekkel, ajánlatos előnyben részesíteni a hazai termékeket, leginkább a biogazdaságból származókat. Vásárláskor az eper legyen kemény és fényes, valamint élénkvörös színű. Az eper gyorsan romlik, és ezért maximum 2-3 napig tartható el a hűtőszekrényben. Az eprek tisztítása hideg folyó vízzel történjen rövid ideig, mivel a gyümölcs hamar felveszi a vizet. Tanácsos a szárát csak a tisztítás után eltávolítani, hogy az eper ne veszítsen folyadékot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Botanikus szemmel nem gyümölcs

Az epret nemcsak magában fogyaszthatjuk, hanem sokféle étel ízletes hozzávalójaként is, pl. gyümölcssaláta, sörbet (jégkása), tejturmix. Növénytanilag az eperszem nem gyümölcs, hanem több virágrészből tevődik össze, de ez semmit nem von le az ízéből. Az epernövény tulajdonképpeni gyümölcsei az apró sárgás magok, melyek a felszínén találhatók.

Egy egészséges recept

Az író kalóriaszegény (100 ml-enként 35,9 kilokalóriát tartalmaz), és csak maximum egy százalék zsír található benne. 200 ml belőle fedezi egy felnőtt napi kalciumszükségletének egynegyedét. Próbáljunk ki egy eper-író turmixot! Egyszerűen mossunk meg 150 gramm epret, vágjuk apróra, adjunk hozzá 200 ml írót, és pürésítsük, majd vaníliával, mézzel ízesítsük.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük