Esszenciális olajok, tengeri csillag, házi készítésű szappanok, strandtörülköző – nyári bőrápolási termékek.

Még közel sincs itt a kánikula, de azért már beszerezhetünk néhány esszenciális olajat, ha esetleg napégést szenvednénk. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha soha senki sem égne le a napon, mert a napégés az elsődleges oka a melanoma kialakulásának. A bőr nem felejt. Lehet, hogy egyszer meggondolatlan volt 20 évvel ezelőtt, de a bőrrák később is kialakulhat. A lentebb említett esszenciális olajokat akkor is használhatja, ha csak enyhe bőrpírt szenvedett a napon.

Leégés esetén mindenképpen nyugtató hatású illóolajok alkalmazására van szükség. Ilyen nyugtató hatású olaj a levendula, a teafa, a muskátli, a borsmenta, a kókusz és a kamilla. A kamilla talán a lehatásosabb. Ha mást is ki szeretne próbálni, de csak természetes módszerekhez folyamodna, próbálja ki a kókuszolajat vagy az Aloea vera gélt, hiszen mindkettő hűsítő és nyugtató hatásokkal is rendelkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha nincs az otthonában illóolaj, de mégis sokat tartózkodott a napon, nyugodtan kipróbálhatja az avokádóolajat, hiszen ez is rendkívül nyugtató hatásokkal rendelkezik. Az avokádóolaj nagy mennyiségben tartalmaz E- és C-vitamint, melyek antioxidáns hatással rendelkeznek és hatékonyan gyógyítják a leégés okozta kellemetlen bőrtüneteket.

Ezeket az olajokat és géleket lehet alkalmazni napégéskor, mert nemcsak nyugtatják, hanem hűtik is a bőrt. Azonban ha már nagyfokú a bőr hámlása, netalántán hólyagok is megjelentek rajta, mindenképpen érdemes orvost felkeresni, aki a megfelelő kezeléssel csillapítani tudja a kellemetlen tüneteket.

Ezek az illóolajok tényleg csak végszükség esetén használatosak. Ha teheti, délelőtt 10 és délután 4 óra között ne nagyon tartózkodjon a tűző napon, különösen akkor, ha szívbetegségben vagy más krónikus betegségben szenved. Ha mégis kénytelen a napra menni, viseljen szalmakalapot vagy széles karimájú kalapot, napszemüveget és könnyű, lenge öltözéket. Ha fedetlen testfelülete kilátszik a ruhából, használjon magas faktorszámú napkrémet. Igaz, nyáron szüksége van a szervezetünknek D-vitaminra, de nem mindegy, hogy milyen áron juttatjuk azt a szervezetbe. Ha a betegségei miatt egyáltalán nem tud napon tartózkodni, gondoskodjon D-vitamin-kiegészítésről.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*