Fejfájást megjelenítő kép, fiatal lény fejébe fehér villámok csapkodnak.

Ma Magyarországon sokan szenvednek fejfájástól. A fiatalok ugyanolyan érintettek lehetnek a problémában, mint az idősebb korosztály. Vannak olyanok, akik komolyan veszik ezt a problémát, valaki pedig csak legyint, ha a téma szóba kerül. Vannak olyanok, akik az első tünetek megjelenésekor azonnal valamilyen pirulát vesznek be, hogy a tünetek enyhüljenek vagy megszűnjenek, mások a csodában bíznak, és nem orvosolják semmivel sem a problémájukat, megint mások a gyógynövényekhez fordulnak, hogy enyhülésre leljenek. A természet kincseihez akkor érdemes fordulni, ha semmilyen szervi oka nincs a fő fájdalmának, ami több ok miatt is lüktethet, hiszen a fejfájásnak több típusa is létezik.

Az elsődleges fejfájás csoportjába tartozik a klaszter fejfájás, a tenziós fejfájás és a migrén. A klaszter (vagy cluster) fejfájás leginkább a férfiakat érinti, legfőképpen a 20 és 50 közötti korosztályt. Ez a fejfájástípus általában évszakváltáskor következik be, de egy-egy periódus hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. A fájdalom csak a fej bizonyos részeire terjed ki, de más kellemetlen tünetekkel is számolni kell. Ezek a következők: hányinger, könnyezés és orrfolyás.

A tenziós fejfájás férfiak és nők körében is előfordul, és bármely korosztály szenvedhet tőle, hiszen általában korunk nagy problémái, a mozgásszegény életmód és a feszültséggel teli élet váltja ki. Ez a típusú fejfájás nem a fej egy-egy pontjára korlátozódik, hanem a fej egész területére kiterjed. A lüktető fájdalom sok esetben az elviselhetetlenségig fokozódik, de emellett még hányinger és könnyezés is megjelenhet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A migrén leginkább a női nem keresztje, ezen belül is elsősorban a fiatalabb korosztály életét keseríti meg. A migrén rohamszerűen jelentkezik, általában két-három havonta szenvednek tőle az emberek. Egy-egy migrénes időszak akár három napon keresztül is eltarthat, ami nagyon megnehezíti a migréntől szenvedő egyén életét és mindennapjait. Ugyanis a féloldalt jelentkező görcsös és lüktető fájdalom hányingerrel, hányással, szédüléssel, beszéd- és látászavarral és végtagzsibbadással is párosulhat.

A fejfájástípusok között meg kell említeni a tüneti fejfájást is, amelyet vagy valamilyen betegség vagy egyes ételek váltanak ki, de egyes gyógyszerek is indukálhatnak tüneti fejfájást. Milyen betegségek állhatnak a háttérben azoknál, akik tüneti fejfájásban szenvednek? Egyes személyeknél agydaganat, belgyógyászati vagy szemészeti problémák válthatják ki a fejfájásnak ezt a típusát, de a pszichés megbetegedések is felelőssé tehetők a tüneti fejfájás időszakos felbukkanásáért. Mindenképpen érdemes tehát alaposan kivizsgáltatnunk magunkat, ha hosszabb ideje fejfájástól szenvedünk, mert súlyosabb betegség is állhat a háttérben. Márpedig az idejében felfedezett betegség gyógyítható, kezelhető és akár még életet is menthet.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*