fbpx

Finom, fanyar és az immunrendszer legfőbb támasza lehet – bodza

Vágódeszkán áll egy üveg bodzaszirup, mögötte egy kosárban bodzafürtök.

Az emberek már hosszú évszázadok óta alkalmazzák és fogyasztják a bodzát, mégpedig az immunrendszer erősítésére. A bodza az egyik legegészségesebb gyógynövény, amely tele van értékes antioxidánsokkal, fitokemikáliákkal.

A bodza már az ókori Egyiptomban sem volt ismeretlen az emberek számára, gyakorta alkalmazták sebgyógyításra, illetve az arcbőrük színének javítására is előszeretettel használták. A falun élő emberek már régóta tudják, hogy a bodza nemcsak egészséggel, hanem hosszú élettartammal is megajándékozza az embereket, ezért a kisebb-nagyobb falvakban hazánkban is mindig rendszeresen fogyasztották valamilyen formában.

A bodza nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, többek között vasat, kalciumot, C-vitamint, A-vitamint, polifenolokat, antociánokat, szterolokat és tanninokat. Ezek mind-mind erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek az immunrendszer támogatásában is aktívan részt vesznek.

A bodza sokféleképpen segíti az immunrendszert, többek között felerősíti az immunválaszokat, így a szervezetünk védelmi vonala sokkal hatékonyabban képes a szervezetbe kerülő betolakodók, kórokozók ellen védekezni. Tudjuk, hogy mennyire fontos ez, hiszen ha az immunrendszer jól reagál ezekre a kórokozókra, akkor fertőzések és betegségek sem alakulnak ki.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bodza nagyon sokféle betegség kezelésében és megelőzésében is a segítségünkre lehet. Ilyen például a láz, a fáradtság, a torokfájás, a köhögés. Influenza és megfázás tüneteinek csökkentésében, sőt ezeknek a betegségeknek a megelőzésében is nagyon hatékony ez a gyógynövény.

Amikor télen vagy tavasszal valamilyen légzőszervi betegséggel küzdünk, akkor is számíthatunk a bodzára, ugyanis javítja az immunrendszer egészséges válaszát ezekre betegségekre, így segít a tünetek hatékony csökkentésében.

Hogyan fogyasszuk? A legjobb, ha a bodzát szirupként vesszük magunkhoz. Amikor azt érezzük, hogy a betegség kezd bennünk lappangani, azaz megjelennek az influenza vagy a megfázás kezdeti tünetei, akkor vízzel hígítva vagy csak úgy önmagában fogyasszunk el egy evőkanál bodzaszirupot és a betegség így el is kerülhet bennünket. Azonban fontos, hogy a betegség első tüneteinél tegyük meg az első lépéseket. Ha mégis megbetegszünk, akkor a tünetek sem lesznek olyan súlyosak és a betegség is rövidebb ideg tart majd.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük